UE / Nato

FOTO: Trenurile vor începe să circule pe Podul 2 peste Dunăre din Bulgaria în februarie 2014

Anunţul a fost făcut duminică într-un interviu pentru agenţia de ştiri Focus de către Kristian Krastev, CEO al companiei Căilor Ferate de Stat, BDZ Holding.

Krastev a declarat că firma sa lucrează foarte bine cu omologii din România şi celălalt vecin – Serbia, după ce programul regulat al trenurilor de călători cu acesta din urmă a fost restabilit.

Podul 2 peste Dunăre ce leagă Vidin în Bulgaria şi Calafat în România este parte a coridorului de transport paneuropean IV.

Peste 415.000 de vehicule sunt de aşteptat să treacă podul în primul său an de funcţionare – 186.000 de automobile, 20.000 de autobuze, 209.000 de camioane, precum şi 4.745 de trenuri – 730 de pasageri şi 4.015 de marfă. Este de aşteptat ca numărul lor să ajungă la 8.504 până în 2030.

Valoarea totală a proiectului este de 282 de milioane de euro, din care 106 milioane au venit din fonduri europene, iar restul au fost finanţări naţionale şi investiţii private.

Proiectul a fost demarat la sfârşitul anilor 1990, dar a fost blocat de mai multe ori.

Singurul pod existent între cei doi vecini din Balcani, Podul 1 peste Dunăre ce leagă Ruse de Giurgiu, a fost finalizat în 1954, aminteşte Novinite.

În februarie 2013, oficialii au declarat că Podul 2 peste Dunăre va fi inaugurat pe 9 mai, de Ziua Europei, dar ceremonia a fost amânată.

Secţiunea finală a podului a fost terminată în octombrie 2012 şi întreaga construcţie între malurile bulgăresc şi românesc a fost conectată. Mai devreme se anunţase că infrastructura a fost finalizată de la sfârşitul lunii august 2012.

Podul are o lungime de 1,8 km, patru benzi, o cale ferată, un trotuar şi o cale de biciclete.

Există de asemenea un punct de control la frontieră.

Taxa este aceeaşi ca la Ruse – de la 6 euro la 37 de euro, în funcţie de tipul de vehicul.

Nu se percep taxe pentru pietoni, biciclişti, maşini de pompieri, de poliţie şi ambulanţe. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *