CSI / Rusia

FOTO: Ultimele evoluţii din Ucraina: Protestatarii îşi menţin mobilizarea iar Kievul recunoaşte public presiunile Rusiei

"Ucraina este Europa!", scandau sute de tineri veniţi să manifesteze marţi în centrul Kievului, bravând frigul şi chiar şi insultele, în condiţiile în care ucrainenii pro-ruşi îi acuză de trădare.

"Vreau că Ucraina să aibă un viitor de calitate, să semneze acordul cu UE", a afirmat Vladislav, 17 ani, care a absentat marţi de la cursurile Universităţii Taras Şevcenko din Kiev pentru a manifestă împotriva respingerii, de către guvern, a unui acord de asociere cu UE.

"Este mai important să fiu astăzi aici", spune acest tânăr, înarmat cu un mare steag galben-albastru.

Că şi el, sute de studenţi ucraineni, la Kiev, şi mii de tineri la Lvov şi Ivano-Frankivsk, în vestu ţării, îşi manifestă dezacordul faţă de decizia autorităţilor.

În cursul zilei, temperatura maximă a fost de doar un grad Celsius la Kiev şi primii fulgi de zăpadă au început să cadă pe străzile capitalei.

Privind la tinerii care strigă cu entuziasm slogane anti-ruseşti, Valentina Suslina, în vârstă de 47 de ani, nu-şi ascunde iritatia.

"Sunteţi toţi plătiţi de Occident! Sunteţi trădători!", spune ea, oprindu-se câteva minute în faţă unui grup de studenţi.

"Am ascultat discursul primului ministru. A spus că UE voia să fie îngheţate salariile şi alocaţiile sociale. Câţi oameni ar fi suferit!", adaugă ea.

Ucraina recunoaşte că acordul nu a fost semnat la presiunile Rusiei

Marţi, premierul ucrainean a recunoscut pentru prima oară că Rusia a descurajat Kievul să semneze un acord de asociere cu UE, în condiţiile în care Moscova şi-a exprimat furia faţă de criticile europene formulate în privinţa deciziei Ucrainei.

Preşedintele rus Vladimir Puţin a cerut liderilor europeni să înceteze cu "comentariile sarcastice" asupra situaţiei din Ucraina, afirmând că semnarea unui acord ar fi constituit o "trădare majoră" faţă de economia rusă.

"Ar fi trebuit să consimţim să sugrumăm sectoare întregi ale economiilor noastre pentru a le face pe plac", a declarat Puţin, în faţă presei, în cadrul unui summit italo-rus la Trieste, în Italia.

Şeful guvernului ucrainean, Mykola Azarov, a confirmat marţi, în faţă presei străine din Kiev, că decizia Ucrainei de a suspendă semnarea acordului cu UE a fost inspirată de Moscova.

"Ne-au spus foarte clar: suntem pregătiţi să examinăm cu voi şi cu UE toate problemele, dar amânaţi semnarea acordului, discutăm, cădem de acord şi după aceea semnaţi", a susţinut Azarov.

Tonul declaraţiilor dintre UE şi Rusia a urcat sensibil după ce Ucraina a anunţat, săptămâna trecută, suspendarea pregătirilor pentru semnarea acestui acord, care era programată în cadrul summitului Parteneriatului Estic de joi şi vineri, la Vilnius.

"Un câmp de lupta între UE şi Rusia"

Potrivit cotidianului polonez Gazeta Wyborcza, liderii europeni vor adopta la summit o declaraţie care va avertiza Rusia faţă de ingerinţă să în afacerile interne ale vecinilor săi.

"Ucraina nu vrea să fie un câmp de lupta între Rusia şi UE", a subliniat şi Azarov, marţi.

Acesta a acuzat UE şi FMI că nu au luat în calcul adevăratele probleme economice ale Ucrainei şi nu au oferit sprijinul necesar care să permită semnarea acestui acord.

Luni, preşedintele ucrainean, Viktor Ianukovici, a aparat decizia guvernului sau, afirmând că ea a fost motivată doar de interesele ucrainenilor cei mai defavorizaţi.

Acesta a reiterat marţi aceleaşi afirmaţii.

Iulia Timoshenko a intrat în greva foamei

Opozantă să cea mai aprigă, fostul premier Iulia Timoshenko, a anunţat în aceeaşi zi că va intră în greva foamei, în semn de solidaritate cu manifestanţii, "pentru a cere că Ianukovici să semneze acordului de asociere cu UE".

"Va cer, dragii mei concentateni, să ne mărim în fiecare zi forţele în pieţele ţării. Va cer să ridicăm un val de mobilizare fără precedent, pentru că mafia autoritară a lui Ianukovici să nu poată împiedică revenirea istorică la adevărată noastră familie", afirmă această, într-un mesaj citit de avocatul ei.

Timoshenko ispăşeşte o pedeapsa de şapte ani de închisoare.

Una dintre condiţiile UE pentru semnarea acordului de asociere era eliberarea Iuliei Timoshenko, condamnată pentru abuz de putere.

UE: Oferta de asociere este în continuare valabilă

Preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, şi al Comisiei, José Manuel Barroso, au declarat, într-un comunicat, că oferta UE se află "în continuare pe masă" negocierilor, şi au criticat atitudinea Rusiei, afirmând că "dezaprobă puternic poziţia şi acţiunile" acestei ţări.

Ucraina se află într-o situtie economică dificilă, iar Rusia a ameninţat cu represalii comerciale în cazul semnării acordului.

De altfel, serviciile secrete ucrainene au promis că îi vor trimite în faţă justiţiei pe manifestanţii care s-au confruntat luni seară cu agenţii care efectuau o misiune de supraveghere electronică dintr-un microbuz.

SBU a afirmat că agenţii săi efectuau o supraveghere radio pentru a împiedică eventuale atentate, în condiţiile în care circa 20.000 de oameni protestau în centrul Kievului.

Duminică, între 23.000 (potrivit poliţiei) şi 100.000 de oameni, potrivit organizatorilor, au protestat la Kiev.

Sursa: Timpul.md, hotnews.ro 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *