Timpul.md

Actualitate 10 Iunie 2016 | 10:40

Franța aderă la Centrul Comun de Vize din Chișinău

Începând cu data de 1 iulie 2016 Republica Franceza va adera către Centrul Comun de Vize pe lângă Ambasada Ungariei.

În reprezentanță, vor fi preluate cereri pentru vize de scurta ședere, așa-numite „vize tip C”. Deciziile, conform regulamentarilor potrivite, vor fi luate la Departamentul Consular al Ambasadei Ungariei. Cererile pentru vize de lungă durată, respectiv pentru permisuri de ședere cu diferite scopuri, vor fi preluate de către Departamentul Consular al Franței la București.

Republica Franceză este cea de-a 17 țară care va fi deservită la centrul de vize. Țările reprezentate la Ambasada Ungariei sunt următoarele: Austria, Belgia, Croația, Danemarca, Elveția, Estonia, Finlanda, Grecia, Letonia, Luxemburg, Norvegia, Olanda, Slovacia, Slovenia, Suedia, Ungaria și Franța.

Centrul Comun de Vize a fost înființat ca proiect model al Uniunii Europene în 2007, pentru a ușura libera circulație a cetățenilor Republicii Moldova, fiind un pas spre regimul liberalizat de vize. În 2013 s-au depus cirac 18 mii de cereri pentru viză, în 2014 circa cinci mii, iar în anul 2015 circa o mie. Solicitanți sunt mai mulți din grupa persoanelor, care au acces la viza gratuită, adică pensionari, studenți, cei care se deplasează cu scop oficial, etc. Destinațiile cele mai frecventate sunt Grecia, Austria si Ungaria. Cele mai numeroase pașapoarte sunt cele moldovenești, respectiv, ucraineni și rusești.

TIMPUL.MD

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus