Economie

Francezii vor să dezvolte industria energetică eoliană în Republica Moldova

„Există interesul unor companii mari franceze de a veni în Republica Moldova, de exemplu grupul Veolia, este un grup mare, care a făcut și un studiu de fezabilitate aici în Chișinău. Există un interes pentru dezvoltarea industriei energetice eoliene. Alte mari companii franceze, cum ar fi Provence, au investit deja în studii de fezabilitate aici în Republica Moldova, în raionul Căușeni și în raionul Briceni, pentru a vedea posibilitatea lansării unor afaceri”, a declarat Oleg Serebrian, care a admis că Veolia ar putea face investiția în 2015. 

Veolia Environnement este o companie franceză activă în patru domenii: apă, energie, transport și management-ul deșeurilor. Veolia este cel mai mare distribuitor de apă din lume listat la bursă.  

Precizăm că, în 2008, aceeași companie franceză și-a exprimat dorința de a reconstrui stația de epurare din Chișinău. Atunci era nevoie de o investiție de 70 milioane de euro, care a așa și nu a mai fost făcută. 

Specialiștii moldoveni spun că zonele favorabile pentru valorificarea potenţialului eolian ar fi regiunile de sud, sud-est şi centru ale RM. În 2011 existau doi potențiali investitori care doreau să dezvolte industria energetică eoliană: Gas Natural Fenosa (Spania) și Summa (Turcia). Însă legislația ambiguă și mecanismul de stabilire a tarifului nu a încurajat nicio companie străină să investească în domeniul energetic. 

Timpul.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *