Timpul.md

Politică 17 Mai 2019 | 15:43

Franco Frattini, un apărător al intereselor Chișinăului sau ale Moscovei?

„În ultimii doi ani, Chișinăul și Tiraspolul au obținut, pas cu pas, succese în abordarea neînțelegerilor. Astăzi am încurajat ambele părți să continue această cale, în spiritul dialogului și al cooperării reciproce, indiferent de procesele politice interne.  

Procesul de reglementare este un deziderat al oamenilor de pe ambele maluri ale Nistrului și merită toate resursele necesare pentru a fi menținut pe drumul cel bun, la toate nivelurile”. Declarația îi aparține reprezentantului special al OSCE pentru procesul de reglementare transnistreană, Franco Frattini, care a efectuat recent o vizită în R. Moldova. În realitate, însă, se pare că lucrurile stau altfel. De ani buni, Chișinăul face nenumărate cedări în favoarea separatiștilor, iar procesul de reglementare stă pe loc, cel puțin, atât timp cât peste Nistru este dislocată armata rusă de ocupație.

La încheierea vizitei sale în R. Moldova, pe 11 mai, Franco Frattini a îndemnat părțile să-și intensifice eforturile pentru a menține dinamica pozitivă în procesul de reglementare în beneficiul oamenilor de pe ambele maluri ale Nistrului. TIMPUL a solicitat opinia mai multor experți în problema transnistreană despre declarațiile oficialului european. Cei mai mulți dintre aceștia consideră că Frattini ar lucra în interesele Kremlinului și că declarațiile sale nu corespund adevărului.

„Regiunea transnistreană a cedat în fața Chișinăului”

Jurnalistul Ernest Vardanean susține că afirmațiile lui Frattini sunt mai mult de ordin diplomatic, pentru că OSCE este nemijlocit implicată în procesul de reglementare a diferendului transnistrean, în calitate de mediator. „Nu e nimic ieșit din comun. Funcția de bază a lui Frattini este să se întâlnească cu ambele părți, să facă declarații care nu ies din logica diplomatică, care e una obișnuită și absolut tipică pentru toți ambasadorii și pentru toate țările, care fac parte din sistemul de negocieri. Iar procesul de reglementare este compus din câteva nivele. Respectiv, dacă Rusia refuză să facă ceva și administrația de la Tiraspol face același lucru, nu înseamnă că negocierile sunt stopate sau paralizate. Ele continuă în alte direcții și cu alte întrebări. Bineînțeles că ar fi bine să trecem la problemele politice, inclusiv la statutul transnistriei, dar avem ce avem și situația nu se schimbă”, a menționat Vardanean.

Aceeași sursă este de părere că nu Chișinăul a făcut doar cedări regretabile în fața separatiștilor, dar că transnistria a făcut și progrese în procesul de reintegrare. „Procesul înseamnă mai întâi de toate compromis, care, la rândul său, înseamnă cedări din ambele părți. Să știți că regiunea transnistreană a cedat în anumite situații, de exemplu în privința faptului că șoferii din spațiul separatist sunt obligați să poarte la mașini plăcuță de înmatriculare în R. Moldova. Este o cedare destul de considerabilă, pentru că astfel baza de date a cetățenilor din stânga Nistrului este vizibilă pe malul drept. Păcat că nu se dă o mare semnificație acestui pas”, conchide Vardanean.

„Frattini este o unealtă a lui Putin”


Pe de altă parte, doctorul în drept, Valeriu Cerba, participant la conflictul armat ruso-moldovenesc din 1992, afirmă că Frattini nu a intrat în esența problemei transnistrene și că acesta apără interesele Moscovei. „Declarațiile lui Frattini pot fi apreciate mai degrabă ca pe cele ale purtătorului de cuvânt al Kremlinului. Există multiple documente și probe elocvente, care arată că părţile în războiul din 1992 au fost Rusia, ca putere agresoare, şi R. Moldova, ca stat agresat. Ulterior, propaganda de la Moscova a deplasat accentele către definirea conflictului drept unul strict intern. Interesele imuabile ale Federaţiei Ruse de a menţine R. Moldova în sfera sa „tradiţională” de influenţă au determinat Moscova să pledeze mai degrabă în favoarea „îngheţării” conflictului în jurul transnistriei decât să sprijine o soluţie de compromis, care ar răspunde intereselor tuturor actorilor implicaţi, în primul rând, ale R. Moldova. Nu întâmplător, în acești ani, partea rusă practic şi-a consolidat poziţia în procesul de negocieri în calitate trilaterală: „pacificator, mediator şi garant”, ca un participant în trei ipostaze: boxer, arbitru şi organizator al competiţiilor”, susține Cerba.

În același timp, expertul dă asigurări că Frattini este o unealtă a Moscovei. „Ca reprezentant special al OSCE pentru procesul de reglementare, în dorința de a-i face pe plac Kremlinului, care are cea mai mare cotă de finanțare în OSCE, Frattini se arată încântat de „dinamica pozitivă” în procesul de reglementare. De-a lungul anilor, OSCE întreprinde acțiuni camuflate, îndreptate împotriva intereselor naționale ale R. Moldova, iar Frattini, în opinia mea, este o unealtă a lui Putin! Iată ce înseamnă să cedezi Tiraspolului elemente de statalitate, cum sunt aplicarea apostilei pe diplomele de studii emise de separatiști sau mecanismul de participare a vehiculelor din stânga Nistrului în traficul internațional. Iată ce înseamnă să treci cu vederea, în mod criminal, Legea R. Moldova din 22 iulie 2005 cu privire la statutul localităților din zona transnistreană, care prevede retragerea definitivă a trupelor ruse și a armamentului rusesc din stânga Nistrului”, precizează Valeriu Cerba.

„Mai puțin mă interesează ce spune Frattini”


Politologul Oazu Nantoi, deputat din partea Blocului ACUM, s-a arătat deranjat de întrebările noastre și ne-a spus că nu este „un idiot”, ca să comenteze declarațiile lui Frattini. „Pe mine mai puțin mă interesează ce spune Frattini în situația în care frații de pe ambele maluri ale Nistrului își fac afaceri dubioase, scuipând în viitorul statului R. Moldova și în cetățenii lui. De ce trebuie să comentez declarațiile lui Frattini? Mă considerați idiot?”, ne-a răspuns politologul.

„Reglementarea conflictului începe de la retragerea trupelor ruse”


Declarația lui Frattini nu are nimic comun cu realitatea. De această părere este și analistul politic Viorel Cibotaru. Potrivit lui, nimeni nu a obținut succese în soluționarea conflictului transnistrean, care nu are nicio soluție viabilă ce ar putea să ne conducă la gândul că va fi reglementat. „Poate că cineva din birocrați consideră că a obținut niște succese, dar nimic în interesul acestui conflict nu s-a produs”, spune expertul.

Cibotaru consideră că R. Moldova nu a avut deocamdată nicio guvernare care să fie în stare să ocupe o poziție tranșantă față de soluționarea acestui diferend. „Consider că noi nu am avut o abordare corectă a conflictului în general sau că întrebările, care au apărut, au fost un tribut al timpului, dar aici trebuie să avem cu totul altă abordare. Aceasta începe de la retragerea trupelor ruse. Noi nu putem discuta despre niciun fel de reglementare sau despre soluționarea conflictului atât timp, cât există o prezență a trupelor militare ruse în regiune și, mai mult, atât timp, cât pe an ce trece acolo se dezvoltă forțele paramilitare”, consideră Viorel Cibotaru.

„Aprecierea domnului Frattini este mai degrabă o viziune personală”


La rândul său, analistul politic Anatol Țăranu susține că declarația lui Frattini prezintă opinia unui diplomat responsabil pentru problema transnistreană și interesat să-și prezinte activitatea în culori roz. „Trebuie să recunoaștem că anumite progrese pe dimensiunea reglementării politice în transnistria au fost atinse, însă aceste progrese sunt de ordin local și nu vizează în mod fundamental problema reglementării politice. Din acest punct de vedere, trebuie să fim foarte prudenți când facem aprecieri elogioase în legătură cu oarecare progrese în acest sens, căci mutări în esență, pe această dimensiune, nu au fost înregistrate. În condițiile în care nu se discută statutul transnistriei și nu există un progres vizibil în ceea ce privește retragerea armatei ruse, nu poate fi vorba despre niciun progres. Aprecierea domnului Frattini este mai degrabă o viziune personală, decât o constatare a situației reale”, menționează Anatol Țăranu.

Munițiile de la Cobasna, un pericol național

În ziua în care a făcut declarațiile de mai sus, Franco Frattini și vicepremierul pentru Reintegrare, Cristina Lesnic, au susținut un briefing de presă, la care adjuncta prim-ministrului moldovean a declarat că Chișinăul cere să fie organizată o inspecție efectivă a munițiilor rusești de la Cobasna, care poate genera o situație de criză.

„O inspecție efectivă a depozitului de muniții de la Cobasna, inclusiv împreună cu reprezentanții OSCE, ar putea să ne ofere o garanție suplimentară că, în acest depozit, lucrurile sunt bine administrate și să cunoaștem exact ce am putea să facem cu munițiile care deja nu corespund criteriilor de întreținere”, a subliniat Cristina Lesnic.

Și în această privință Franco Frattini a avut o poziție favorabilă Federației Ruse. El a declarat că, la depozitul de la Cobasna, care datează din 1940, sunt stocate muniții învechite, care nu pot fi transportate pentru distrugere în alte părți. „Ele prezintă pericol pentru oamenii din zonă. Este o întrebare deschisă și pentru mine, nu am un răspuns acum, dar voi explora acest subiect”, a menționat reprezentantul OSCE.
 

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus