Actualitate

Frunzele artificiale care ne vor asigura un aer mai curat

O echipă de la University of Illinois (UIC) din Chicago a creat o nouă versiune a unui asemenea device, frunza artificială care imită procesul de fotosinteză. Aceștia speră că frunzele vor putea fi folosite în lupta împotriva nivelului în creștere de emisie a gazelor cu efect de seră.

Deși unele modele inițiale păreau să funcționeze în laborator, cercetătorii nu au reușit să le implementeze în lumea reală. Cei de la UIC cred că au găsit totuși o modalitate prin care să aducă frunzele artificiale în mediul natural și speră ca dispozitivele să joace un rol important în curățarea aerului.

Potrivit lui Meenesh Singh, cercetător din echipa UIC, problema pe care frunzele artificiale existente o au este faptul că extrag dioxid de carbon (CO2) pur din rezervoarele din laborator, iar natură ar trebui să fie capabile să îl extragă din aerul din jur, unde există și alte componente.

Ei propun așezarea unei frunze artificiale în interiorul unei capsule umplute cu apă, construită dintr-o membrană semi-permeabilă. Atunci când lumina soarelui încălzește apa, aceasta se evaporează prin membrană și, în același timp, capsula aspiră dioxidul de carbon. Frunza artificială din interiorul capsulei va transforma apoi CO2 în monoxid de carbon și oxigen.

Primul ar putea fi folosit pentru a crea combustibili sintetici, cum ar fi benzină sau metanol, în timp ce acesta din urmă ar putea fi eliberat înapoi în mediul înconjurător sau colectat.

Cercetătorii cred că o frunză artificială construită pe baza designului lor ar fi de zece ori mai eficientă în transformarea CO2 în combustibil decât frunzele naturale. Aceștia au calculat că 360 de frunze artificiale cu o lungime de 1,7 m și o lățime de 20cm ar genera aproximativ o jumătate de tonă de monoxid de carbon pe zi.

Răspândite pe o suprafață de 500 de metri pătrați, ele ar putea reduce nivelul de dioxid de carbon cu 10% într-o singură zi, și ar avea efecte asupra mediului până la o distanță de 100 de metri de aria în care sunt fixate. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *