Ultima oră

Fuge sau se retrage? De ce pleacă Rusia din Siria cu temele neterminate?

Astfel, Serghei Şoigu a declarat că armata rusa a „eliberat” Latakia de teroriști, a fost restabilita comunicarea cu Alep, în Palmyra continuă „curătarea” teritoriului de „elemente teroriste”, iar baza aeriana de la Kvayres a fost deblocata.

„Numai cu sprijinul trupelor noastre in Siria au fost eliberate 400 de așezări, a fost atinsa o semnificativă schimbare de balanta în lupta împotriva terorismului”, – a conchis ministrul.

Totusi, ISIS nu a fost infranta, nici macar opozitia moderata armata, asupra careia a fost concetrata armata rusa, nu a fost zdrobita, iar 70% din teritoriul sirian ramane in continuare în afara controlului lui Bashar al Assad.

În faţa unui asemenea succes, se pune intrebarea, de ce nu lupta Rusia pana la eliminarea si ultimei „napârci teroriste”?

Experții companiei de analiză Stratfor consideră că succesul acțiunilor Rusiei în Siria poate fi evaluat numai daca la negocierile privind soluționarea intersiriana de la Geneva va fi semnat un acord.

Stratfor crede ca plecarea Rusiei din Siria este rezultatul unui troc secret.

„Retragerea, care va începe pe 15 martie, în aceeași zi în care încep discuțiile de pace mediate de către Organizația Națiunilor Unite la Geneva, poate fi un semn al unui progres în procesul de negocieri. Va fi important să se monitorizeze orice semnale legate de acordul de la Geneva, și indicatiile din partea UE, care pot fi indicii ale unei potențiale mari tranzactii”, – se spune într-o declarație pe site-ul Stratfor.
Desi succesele in lupta contra terorismului sunt departe de idealul pe care il inspira politologii pro-Kremlin atunci cand vorbesc despre puterea armatei ruse, expertii americani vad latura pragmatica a efortului militar rusesc in Siria.Hmeimim

Gratie operațiunilor aeriene în conditii de razboi în Siria, partea rusă și-a demonstrat și testat armele, supuse unui larg proces de modernizare. Acest lucru, la rândul său, poate contribui la încheierea unor tranzacțiilor privind vânzarea de armament, în special cu Iranul.

De asemenea, Rusia a slăbit în mod semnificativ gruparea terorista „Statul Islamic” (ISIS). Totusi, efortul rusesc trebuie pus in context, operatiunea Moscovei fiind, desi separata, dar totusi parte a eforturilor mai largi, multilaterale, ale coaliției conduse de Statele Unite, forțele rebele, gruparile de kurzi etc.

„ISIS nu a fost distrus, însa puterea sa în Siria și Irak este mai mica decât în urma cu cinci luni,” – cred experții.

Analistii au remarcat, de asemenea că, în timpul operațiunii armate, Rusia a consolidat în mod semnificativ poziția guvernului sirian și a slăbit grupările rebele care se opun Damascului oficial. În același timp, opoziția nu a fost distrusa, iar reducerea prezenței militare rusești pe teritoriul sirian ar putea aduce situația din nou pe drumul cel bun pentru aceste grupari rebele.

Totodata, trebuie sa ne amintim ca acțiunile sale în Siria conducerea rusă a încercat să le lege de alte probleme de politică externă – in principal conflictul de din Ucraina, precum și de discuțiile cu privire la sancțiunile UE și SUA împotriva Rusiei. Nu este clar dacă Putin a obtinut vreun progres real în raport cu obiectivul său principal.

Publicatia rusa „Kommersant” scrie ca decizia de retragere a fost convenita de Moscova cu Washington: „Decizia privind retragerea trupelor, care la prima vedere pare foarte neașteptata, nu a putut fi luata de Moscova fără un acord cu Statele Unite, realizat ca urmare a unui compromis. Daca acordul nu funcționează, nimic nu împiedică Moscova, dacă este necesar, sa arunce din nou in lupta avioanele sale” – spune expertul centrului Carnegie de la Moscova, Alexei Malasenko, citat de Kommersant.

Pe de alta parte, situatia financiara a Rusiei nu este de invidiat, iar sedintele nocturne pe teme economice de la biroul lui Putin din Kremlin din ultima vreme sunt dovada ca se cauta solutii de a scapa de cheltuielile prapastioase. Iar razboiul din Siria, pe langa faptul ca este scump, nu aduce decat o si mai mare izolare a Rusiei pe plan mondial. Intr-un moment in care are cel mai mult nevoie de prieteni la nevoie.
 
Paginaderusia.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *