Actualitate

„Fugi, mamă, vine Prutul peste noi”

Bătrânii, cu mâinile ridicate spre cer, se rugau lui Dumnezeu să oprească potopul, copiii plângeau, femeile îşi boceau casele ca pe nişte fiinţe dragi, animalele răgeau. Nu e un film de groază. S-a întâmplat în satele Nemţeni şi Cotul Morii, de pe malul Prutului, care se mai află sub ape. Marţi seară, digul s-a rupt şi apa a năvălit cu o putere de nedescris în gospodăriile oamenilor. Iar ca nenorocirea să fie şi mai mare, miercuri pe la amiază a plouat apocaliptic…

Marţi, nimic nu prevestea nenorocirea care urma să se abată peste satele de pe malul Prutului. Nadejda Drug, o locuitoare din Nemţeni, ne-a spus că a mers pe dig cu vreo jumătate de oră înainte de a se întâmpla tragedia. „Pe la 10 seara a intrat băiatul strigând: „Fugi, mamă, vine Prutul peste noi”. Credeam că-s glume copilăreşti. Dar când am ieşit afară să văd ce se întâmplă, am auzit clopotele bătând la biserică. Animalele răgeau înfiorător şi apa venea spre noi cu furie. Am luat în braţe porcul cel mic, pe cel mai mare l-am slobozit. Cred că s-a înecat. Era întuneric, până ne-am întors, apa ajunsese la jumătatea casei. Nu mai puteam intra de frică să nu se dărâme pereţii peste noi. M-am dus la tata, dar bărbatul meu a rămas acasă. Privea plângând cum apa ne înghite metru cu metru tot ce am agonisit o viaţă”, povesteşte Nadejda.

Cei care trăiesc mai departe de Prut au reuşit să-şi ducă animalele la rudele de pe deal, iar ceilalţi au avut timp doar să le elibereze, în speranţa că se vor salva. La miezul nopţii le-au venit în ajutor angajaţii de la Protecţia civilă şi ostaşii. Cu tractoare, cu bărci intrau în curţile caselor care încă mai erau întregi ca să salveze măcar ceva din lucruri.

Oamenii spun că digul s-a rupt din cauza proprietarului unui iaz de lângă Prut care a instalat, cu vreo doi ani în urmă, două ţevi prin dig, ca atunci când va creşte nivelul, apa să vină în iazul lui. Anume în acel loc s-a spart digul. Deşi sunt indignaţi, sinistraţii nu au timp să se revolte. Cu siguranţă, vor căuta vinovatul mai târziu, dar astăzi el îl învinuiesc pe primar că nu a supravegheat digul, deşi de câteva săptămâni se tot vorbeşte de inundaţii.

Zile de groază trăiesc şi locuitorii satului vecin, Cotul Morii. Dar aceştia au fost anunţaţi din ajun că va veni viitura şi au reuşit să se evacueze. Miercuri, pe la amiază, nimeni nu mai intra în Cotul Morii. Drumul spre sat era inundat, ploua infernal, nu se vedea om cu om. Când a început ploaia, din sat ieşeau zeci de maşini, tractoare, căruţe încărcate cu lucrurile sinistraţilor. Unii îşi mânau pe şosea vacile, caii, porcii, dar animalele, din cauza ploii, nu se dădeau urnite din loc. Toţi fugeau de potop. Doar noi încercam să intrăm în sat. Nişte oameni ne-au strigat să ne întoarcem. „Fugiţi înapoi că e potop!”.

Majoritatea caselor din lunca Prutului, fiind construite din lut, s-au năruit şi nu a mai rămas nimic din ele. Fără ajutorul statului, aceşti oameni nu au cum să se descurce.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *