Opinii și Editoriale

Fulare albe pentru zile negre?

Epistole de dor si de speranta

(Scrisoare deschisa doamnei Ana Bejan din Cetatea Sorocii despre ziaristica, politica, alegeri parlamentare, partide si lideri politici, viata si amurgul vietii si despre aceea cui lasam Basarabia dupa moartea noastra)

Stimata doamna Ana Bejan, am ascultat emisiunea realizata sambata de „Vocea Basarabiei” la Soroca si regret mult ca nu am putut sa vin si eu, sa ma reintalnesc cu dumneata si cu ceilalti prieteni care, sper, mi-au ramas tot prieteni si dupa scandalul provocat recent de MAE. Anume pe marginea acestei provocari premeditate a conducerii MAE vreau sa fac niste precizari, fiindca nu doresc sa las in relatiile mele cu dumneata si cu ceilalti prieteni din Soroca nici o umbra de neclaritate.

O provocare a MAE

Fabula provocarii o cunoasteti – TIMPUL a respins o pagina de publicitate a MAE (am explicat cum s-a intamplat si de ce). Reactia MAE a fost, putin spus, disproportionata: imediat, redactia a fost invadata de 30 de tineri care nici nu prea stiau la ce au venit, actiune dupa care a aparut si o „declaratie de presa” foarte agresiva, de parca fusese elaborata de stafful lui Mark Tkaciuk, lexicul si acuzatiile la adresa TIMPULUI si a mea personala asemanandu-se uluitor cu cele din „Flux”, „Moldova Suverana”, EU TV… Iata doar cateva dintre ele: „modul totalitar in care ziarul „Timpul” a cenzurat machetele de presa”, „o publicatie care se pretinde independenta procedeaza precum puterea comunista”, „argumentatia conducerii publicatiei este caracteristica totalitarismului si dictaturii de opinie”, „PCRM si PLDM nu sunt altceva decat fetele aceleiasi monede” (retineti aceasta acuzatie, la ea voi reveni), „este de notorietate faptul ca fiul directorului ziarului „Timpul”, Constantin Tanase, candideaza pe listele PLDM. Probabil ca acesta este un motiv suficient de puternic pentru a subjuga libertatea de exprimare si politica editoriala”, „reamintim „ziaristului” Tanase”, „PCRM si PLDM dovedesc ca au aceleasi naravuri”, „ziarul „Timpul”, credem ca acesta a facut un grav deserviciu meseriei de jurnalist, pe care oamenii onesti si bine pregatiti din media democrata o practica zi de zi in conditii vitrege”, „ne asumam riscul sa fim atacati murdar de publicatii de tip „Moldova Suverana” si „Timpul”… Desi semnata de „serviciul de presa al MAE”, noi stim ca respectiva „declaratie” a fost scrisa de Vitalia Pavlicenco.

Cu vocea cui ciripeste Vitalia Pavlicenco

Parcurgeti inca o data, doamna Bejan, aceste acuzatii. Trec peste faptul ca „ziaristul Tanase” este luat intre ghilimele, trec si peste „faptul notoriu” ca „fiul directorului ziarului „Timpul” candideaza pe listele PLDM… – pe toate acestea le-am mai citit si le-am mai auzit in „Flux”, „Moldova Suverana”, la EU TV… M-am obisnuit in aceasta campanie sa fiu lovit sub centura, calomniat, insultat si luat intre ghilimele de toti boschetarii de presa ai lui Voronin si Rosca, numai nu de Vitalia Pavlicenco, care era „de-a noastra”, nu? De ce, brusc, devenind muma luptei cu coruptia, doamna Pavlicenco a inceput sa ciripeasca cu glasul lui Burciu, Praporscik, Contiu? Nu numai eu am fost insultat, ci intreaga echipa de ziaristi de la TIMPUL, care a fost exclusa din categoria „oamenilor onesti si bine pregatiti din media democrata”… Dupa aceasta „declaratie de presa” au urmat doua „scrisori deschise”, organizate tot de Vitalia Pavlicenco, in care au fost reluate aceleasi acuzatii, insinuari si insulte la adresa mea si a ziarului TIMPUL. Va intreb, doamna Bejan, de unde pornesc si cui convin aceste atacuri ale MAE?

Bravo, Lorena Bogza! (o abatere lirica)

La numai cateva zile de la aceasta „declaratie”, pe 26 martie, Vitalia Pavlicenco mai naste una, tot despre… coruptie, dar cu un cu totul alt mesaj. Trec peste uluitoarea capacitate a respectivei doamne de a produce in cantitati industriale fel de fel de declaratii si de a bombarda toate redactiile cu ele. Trec peste slabiciunea ei de a combate adanc si de a comenta orice, de a lua atitudine, de a se solidariza (sau desolidariza) prompt, de a fi mereu in priza… Trec si peste gafa de neiertat de la PRO TV unde, pusa in priza si rostind pana la ameteala refrenul despre… coruptie, cand a fost intrebata cat costa o calatorie in transportul in comun (bravo, Lorena, buna intrebare!), dna Pavlicenco nu a stiut ce sa raspunda, pentru ca ea nu se foloseste de transportul in comun… Intr-o tara normala, un asemenea rateu l-ar fi costat pe un politician cariera. Trec insa peste toate acestea…

Alb, albastru, galben, verde – si Moldova nu se pierde?

Subtitlul respectiv e luat din declaratia din 26 martie, in care MAE (Vitalia Pavlicenco) revine la vechea ei obsesie – PLDM si AMN – dar cu alt ton. Citez: „Sunt convins ca PLDM, PL, AMN si MAE trec de pragul electoral, ca doar aceste partide inspira credibilitatea pentru o schimbare adevarata in RM”. Cum, doamna Pavlicenco, si PLDM care, vezi mai sus, este „cealalta fata a PCRM?!”. Citez in continuare: „PLDM, PL, AMN stau foarte bine pe picioare, dar… presupun nu vor fi capabili sa acumuleze numarul necesar de mandate pentru a forma o coalitie majoritara” (fara MAE, desigur)… Urmeaza „propunerea”: „MAE, avand un mesaj puternic, are cele mai mari sanse sa smulga pe ultima suta de metri ceva procente de la comunisti si sa culeaga multe voturi din randurile celor indecisi. Cei indecisi pot in ultimul moment sa ia calea spre MAE” – aici fiti atenti! – „evident printr-o sustinere din partea celor trei partide favorite. Adica, PL, PLDM, AMN fac o declaratie mediatizata puternic ca sustin intru totul mesajul MAE, ca colegii (trecem peste cacofonie) de la MAE sunt cei mai buni aliati pentru ei in viitorul parlament”. Dupa aceasta propunere, chiar ca nu mai am ce comenta! Daca Vitalia Pavlicenco crede la modul serios ca, in ultima saptamana de campanie electorala, partidele (AMN, PLDM si PL) isi vor abandona propriile mesaje politice si vor incepe sa lucreze si sa faca „declaratii de sustinere a MAE”, „mediatizate puternic” (in care presa!?), atunci eu ma predau.

Cum se numeste aceasta, doamna Ana Bejan – infantilism politic, naivitate? Ba nu, e stilul demagogic al Vitaliei Pavlicenco de a face politica. Ea realizeaza perfect ca asa ceva este imposibil, dar face, totusi, aceste declaratii pentru a-i prinde pe picior gresit pe cei de la AMN, PLDM si PL. MAE nu a avut niciodata identitate politica proprie, mereu a plagiat initiativele altor partide, Vitalia Pavlicenco practicand santajul politic si asurzind lumea cu initiative demagogice – poate-poate se va agata cumva de ceva sau de cineva pentru a mai ajunge o data in parlament. Din cauza acestui „stil”, a migrat mai prin toate partidele de dreapta, ca sa ajunga acum in MAE. Regret ca dl Petrencu a nimerit in aceasta cursa si ma tem ca va pati-o ca si V. Matei, M. Rusu si S. Urecheanu…

MAE are o singura solutie onorabila

Draga doamna Ana Bejan, pun capul la bataie ca MAE nu va trece pragul electoral, si nu de aceea ca nu vrea Tanase. Una din doua: cel care crede in asta ori e orbit de orgolii si a pierdut simtul realitatii, ori face jocul comunistilor. Daca MAE va acumula doar un procent, nu e mare tragedia, dar daca va acumula trei-patru la suta? Sunteti de acord, doamna Bejan, ca macar un singur vot anticomunist sa se duca la comunistul Voronin?!. Un singur lucru o mai poate salva acum pe Vitalia Pavlicenco (si pe Anatol Petrencu) – sa se retraga din cursa electorala si sa indemne simpatizantii MAE sa voteze pentru unul dintre cele trei partide cu sanse – PLDM, PL, AMN. In caz contrar, dupa 5 aprilie, cariera sa politica se va incheia in mod rusinos si dezonorant. Nu-i doresc doamnei Pavlicenco un asemenea destin, pentru ca, vorba marelui Grigore Vieru, nu am nimic cu ea, nici macar nu o urasc…

Cui lasam Basarabia?

 

Draga doamna Ana Bejan, v-am purtat intotdeauna si continui sa va port un respect nedisimulat pentru o viata traita, muncita si sacrificata pe altarul idealurilor noastre nationale romanesti. Doresc ca lunea viitoare sa ne bucuram impreuna de victoria asupra comunistilor… Stiu ca si dumneata doresti, cu toate fibrele inimii, acelasi lucru. Ce ne facem insa, daca, dupa 5 aprilie, partidei nationale nu i-ar ajunge pentru a fi majoritara in parlament exact voturile care se vor duce la MAE, care va ramane in afara parlamentului? Va intra in pamant de rusine Cetatea Sorocii. E prea mare si prea greu pacatul si dumneata nu meriti sa ti-l iei pe suflet. Stiu cat de mult ai suferit din cauza esecurilor noastre de pana acum si nu as dori ca, dupa 5 aprilie, aceste suferinte sa se adanceasca. Eu personal nu-ti doresc asa ceva.

Ca vechi prieteni, draga Ana, mai fac, in final, o marturisire sentimentala: insinuarii doamnei Pavlicenco vizavi de implicarea fiului meu in politica ii raspund cu cuvintele lui Alecsandri: „Apuce inainte, s-ajunga cat mai sus,/ La rasaritu-i falnic se-nchina-al meu apus”. Alunecam, draga Ana, spre amurgul vietii si singura mea dorinta este ca sa ma topesc in noaptea vesniciei impacat, stiind ca am lasat Basarabia copiilor si nepotilor nostri, dar nu copiilor si nepotilor lui Voronin. Acesta mi-e crezul si nu renunt la el chiar daca stiu ca voi fi batut cu pietre…

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *