Timpul.md

Actualitate 4 Septembrie 2015 | 12:36

Funcționarii alolingvi din raioanele R. Moldova NU vor să învețe limba română

Funcționarii alolingvivor din raioanele R. Moldova NU vor să învețe limba română. La ora actuală, nimeni din cele trei raioane nu a solicitat să studieze limba română.

Declarația a fost făcută pentru ”Expresul” de Viorica Chelaru, asistentă de proiect la Asociația Națională a Trainerilor Europeni din Moldova (ANTEM ), care a lansat un program de instruire lingvistică pentru minoritățile naționale din R. Moldova. ”La moment, nu a fost înregistrată vreo solicitare din aceste raioane pentru a studia limba română. Am contactat reprezentanții primăriilor de aici și toți au zis că nu sunt doritori”, ne-a spus dînsa.

De menționat că acest program de instruire lingvistică este finanțat de Înaltul Comisar pentru Minorități Naționale OSCE de la Haga și Guvernul Finlandei. Prin intermediul lui, ANTEM oferă funcționarilor alolingvi posibilitatea să studieze gratuit limba română. Este vorba de funcționari din sistemul bugetar, primari, alți reprezentanți ai administrațiilor publice locale, dar și medici, profesori, juriști, polițiști, procurori, judecători.

Cursurile de studiere a limbii române vor avea loc în perioada septembrie 2015 – martie 2016. ”Activitățile de instruire vor fi desfășurate în fiecare regiune care a solicitat acest lucru. Astfel, participanții nu vor suporta cheltuieli suplimentare pentru deplasare și cazare”, a explicat Viorica Chelaru, îndemnîndu-i, totodată, pe cei ce simt nevoia să studieze limba română, să aplice la acest program.

sursa: expresul.com

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus