Eveniment

Funcţionarii publici vor primi salarii mai mari?

Mihai Şleahtiţchi: "Ministerul Educaţiei ocupă prima poziţie în lista ministerelor din punct din vedere al finanţării. În anul 2012, sistemul educaţiei va primi 1,6 miliarde de lei din Bugetul de Stat".

Ministrul Educaţiei, Mihai Şleahtiţchi, s-a prezentat în faţa deputaţilor pentru a răspunde înterpelărilor cu referire la reforma structurală a sistemului de educaţie.

14.30 Deputaţii din fracţiunile AIE au adoptat în prima lectură proiectul de lege privind noul mod de salarizare a funcţionarilor publici.

Ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Valentina Buliga, a propus un nou mod de salarizare a funcţionarilor publici.

Conform noii legi, funcţionarul public va beneficia de majorarea salariului de funcţie atât prin avansarea în funcţie şi, respectiv, în gradul de salarizare, cât şi activând în aceeaşi funcţie, prin avansarea în treptele de salarizare, în funcţie de performanţele individuale.  Noua lege urmăreşte reducerea decalajului dintre salariile din sectorul de stat şi privat. De exemplu, un funcţionar începător va primi un salariu de 2200 de lei.

Comuniştii îi reproşează Guvernului că prin proiectul de lege privind sistemul de salarizare a funcţionarilor publici, îi neglijează pe ceilalţi bugetari.

14.07 Valentina Buliga: "În condiţiile actuale, ca să obţii o majorare de 40% a salariului, trebuie să lucrezi 20 de ani în domeniul public. Confrom noii legi, vor fi suficienţi 11 ani".

13.55 Oxana Domenti (PCRM): "Proiectul de lege privind salarizarea funcţionarilor aduce un grad sporit de discriminare şi inechitate, pentru că majorarea salariilor se va face în perioade diferite pentru categoriile funcţionarilor publici". 

13.05 Deputaţii fracţiunilor au aprobat raporturile Curţii de Conturi pentru anii 2009-2010.

12.52 Oleg Reidman: "Fracţiunea PCRM nu va susţine rapoartele Curţii de Conturi. Aceasta e folosită în calitate de bâtă politică".

12.12 Serafim Urecheanu, preşedintele Curţii de Conturi: "Se observe o tendinţă periculoasă de diminaure a veniturilor autorităţilor publice locale. Circa 95 % din raioane depind de subvenţiile din partea instituţiilor centrale. Instituţiile publice locale nu stimulează agenţii economici locali".

11.53 Comuniştii reproşează că Raportul Curţii de Conturi implică un conflict de interese pentru că în perioada 2009-2010, Serafim Urechenu a făcut parte din conducerea ţării.

Curtea de Conturi semnalează cele mai multe încălcări în utilizarea resurselor financiare la Administraţia de Stat a Drumurilor şi domeniul sănătăţii.

De asemenea, cel mai ineficient au fost administrate bunurile imbobile ale Poştei Moldovei şi CFM.

10.45 Sunt prezentate proiectele de hotărâre privind Raportul Curţii de Conturi asupra utilizării resurselor financiare publice și a patrimoniului public din exercițiul bugetar 2009 şi 2010.

Astăzi Curtrea de Conturi împlineşte 17 ani de activitate. În ordine cronologică, Președinți ai Curții de Conturi au fost Ion Ciubuc (1994-1997), Vasile Cozma (1997-2000), Vasile Pentelei (2000-2004), Ala Popescu (2004-2011).

10.30 Comuniştii insistă ca şeful Serviciului Graniceri, Roman Revenco, să se prezinte la şedinţa în plen a Parlamentului, pentru a prezenta informaţia privind schimbarea denumirii "Pichetului celor trei eroi" din satul Stoianovca, r-nul Cantemir. Fracţiunile AIE nu au susţinut această propunere. 

10.14 Marian Lupu (PDM): "Fiecare are dreptul spre autoidentificare".

10.08 Sergiu Stati (PCRM) cere în mod repetat retragerea ambasadorului Iurie Reniţă de la Bucureşti pentru afirmaţiile sale că este român.

10.05 Deputaţii fac propuneri pentru ordinea de zi.

ŞI-au înregistrat prezenţa 97 de deputaţi

Deputaţii vor examina printre altele raporturile Curţii de Conturi pentru anii 2008, 2009 şi 2010, precum şi un proiect de hotărâre privind demisia unui deputat din fracţiunea PLDM.

Timpul.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *