Actualitate

Furnizorul de apă din capitală a reluat evacuarea nămolului acumulat în geotuburi

Până în luna martie, se planifică evacuarea a peste 75 de mii metri cubi de nămol din circa 140 de geotuburi. Nămolul este stocat în depozite speciale, care au fost construite pe teritoriul Stației de Epurare. După evacuarea nămolului din geotuburi, vor fi efectuate lucrările de salubrizare a platformelor, precum și a căilor de acces dar și dezinfectarea acestora.

Potrivit furnizorului, an de an, aceste lucrări se fac numai în sezonul rece pentru a evita pe cât se poate răspândirea mirosului neplăcut de la mecanismele care transportă acest nămol. Totuși, periodic, se poate răspândi miros neplăcut din cauza utilajului deja învechit. Stația de epurare activează mai bine de 50 de ani. În repetate rânduri, administrația „Apă-Canal Chișinău” a investit în renovarea și menținerea utilajului existent, astfel asigurând o buna activitate.

Pentru ca sistemul de epurare să funcționeze eficient este nevoie construcția unei noi stații. Lucru care va fi posibil datorită obținerii creditului oferit de BERD și BEI, în valoare totală de circa 62,8 milioane de euro, dintre care circa 14 milioane sunt sub formă de grant. Cea mai mare parte de investiții este prevăzută pentru prima fază de reabilitare a Stației de Epurare și a circa șapte kilometri de rețele magistrale de canalizare, inclusiv trei kilometri de colectoare de dimensiuni majore.

În bază de concurs, a fost selectată compania care va reabilita Stația de Epurare. Contractul prevede reabilitarea structurilor existente pe linia apei, construcția unei noi stații de pompare a apelor uzate și a denisipatoarelor, precum și construcția liniei noi de tratare a nămolului. Durata contractului este de 900 de zile. În prezent, au loc lucrări ce țin de proiectarea detaliată a obiectivului.

Potrivit ACC, tehnologiile utilizate din 2009 și până în prezent pentru prelucrarea nămolului și-au demonstrat eficacitatea. Deși, fiind o soluție temporară pentru stocarea nămolului, geotuburile au permis reducerea suprafețelor platformelor de nămol de la 37 ha la 3,6 ha, astfel, fiind redus esențial mirosul pestilențial de pe platformele de prelucrare a nămolului. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *