Actualitate

Gabriel Grigore, viceprimarul Iasiului: Sa facem, zilnic, pasi unii catre altii

La initiativa Ambasadei Romaniei, recent, corpul diplomatic din RM a facut o excursie pe un itinerar turistic deosebit RM – Romania, inclusiv un tur al Iasiului. Din grupul de diplomati au facut parte ambasadorul Cesare de Montis, seful delegatiei Comisiei Europene in RM, Ion Serban, consilier economic la Ambasada Romaniei, Melanie Marlett, director de tara al Bancii Mondiale, Kaarina Immonen, coordonator rezident al ONU in RM, Petr Kypr, ambasadorul Cehiei in RM, etc.

Cu aceasta ocazie, la Palatul Roznovanu, vechea resedinta a boierilor Roznovanu si actuala primarie a Iasiului, ambasadorii s-au intalnit cu viceprimarul de Iasi, Gabriel Grigore. El si-a exprimat speranta ca excursia corpului strain diplomatic din RM va impulsiona dezvoltarea relatiilor turistice dintre ambele tari. In exclusivitate pentru TIMPUL, viceprimarul de Iasi a acordat un interviu.

„Putem deveni un „profesor” bun pentru un Chisinau european”

Relatiile reci dintre RM si Romania in ce masura afecteaza Iasii?
– Ambele tari sunt afectate si sper ca intr-un viitor cat mai apropiat acestea sa fie la nivelul care ar trebui. Ca om politic din Romania, sunt preocupat de ceea ce se intampla la o distanta de mai putin de 30 km de Iasi si doresc ca situatia politica de la Chisinau sa se normalizeze. Exista probleme in ceea ce priveste alegerea presedintelui RM si speram ca acestea sa intre pe un fagas normal si instabilitatea politica in felul acesta sa poata disparea si sa putem reveni la relatii mai cordiale.
 

– De mai bine de un an de zile, a fost semnat Protocolul de infratire dintre Iasi si Chisinau. Cum decurge colaborarea autoritatilor?
– Intalnirile dintre autoritatile noastre au fost initiate de Partidul Democrat-Liberal, avansase si proiectul de infratire dintre orase, insa acesta e grevat de situatia din RM. Primarul Dorin Chirtoaca a participat la Forumul Autoritatilor Locale din Romania si RM, desfasurat in luna mai la Piatra-Neamt. Acolo s-au impulsionat, de fapt, relatiile dintre autoritatile din zona Moldovei.
 

– Chiar nu poate fi intensificat dialogul dintre Iasi si Chisinau?
– Inainte de toate, trebuie facilitat traficul dintre cele doua tari. Noi am avut probleme in acest sens in cadrul UE si am solicitat accesul mult mai rapid al cetatenilor de pe ambele maluri ale Prutului partenerilor din UE, acestia temandu-se de un aflux de migranti din zona Moldovei. Depunem toate eforturile in directia unui dialog permanent si avantajos pentru ambele parti.

„UE ne impune sa traim mai bine”

– Cum vedeti derularea unor proiecte transfrontaliere in situatia actuala?
– Se deruleaza proiecte in varii domenii, preponderent culturale. Recent, am organizat o intrunire pe probleme europene, la care au participat reprezentanti ai ministerelor din RM si din Romania. Au fost instruiti in ceea ce priveste tratamentul bolnavilor infectati cu HIV/SIDA si a persoanelor care au probleme cu drogurile. Evolutia relatiilor noastre tine de eforturile zilnice in acest sens. Sa facem, zilnic, pasi unii catre altii. Suntem optimisti in aceasta privinta si din motivul ca la Iasi isi fac studiile mii de tineri basarabeni. Dezvoltarea euroregiunilor este premiza ce ar trebui sa atraga autoritatile din ambele parti. Atata timp cat si RM, si Romania au interese comune in privinta investitiilor europene in zona de frontiera si au numai de castigat, nu inteleg de ce nu ar insista sa avanseze in aceste proiecte financiare avantajoase.
 

– Nici relatiile noastre turistice nu avanseaza…
– Nu vad foarte frecvent turisti din RM la Iasi, cetatenii din RM fie vin cu afaceri, fie vin la studii. Si mie mi-ar placea sa vizitez Chisinaul, unde nu am mai fost de ani de zile. Dificultatile de la granita m-au impiedicat sa mai ajung. Regimul de vize pentru cetatenii romani e o chestiune interna a RM, ceea ce putem sa facem noi, e sa simplificam regimul de vize pentru cetatenii din RM. Am avut si unele probleme legate de venirea partenerilor din RM in Romania. Speram ca acestea sa fie temporare.
 

– In ce ati dori sa investiti in Chisinau si ce ati cere Chisinaului pentru Iasi?
– Vrem o mai mare deschidere a Chisinaului, intai de toate, sa derulam proiecte comune privind administratia locala. Iasiul implementeaza in prezent absolut tot ce-a fost aplicat in UE. Treptat, putem deveni un bun „profesor” pentru Chisinau, la modul colegial am putea sa impartasim experienta proiectelor europene. O munca de fiecare zi ne-ar apropia unii de altii, putem sa ne invatam sa conlucram, indiferent de ceea ce se intampla la varful politic.
 

– De cand Romania a devenit tara UE, ce proiecte de amploare ati realizat pana acum in municipiul dvs.?
– UE investeste in absolut toate domeniile ce tin de imbunatatirea calitatii vietii. Acest lucru trebuie sa-l inteleaga poate cel mai bine cetatenii Chisinaului. Cand esti membru UE, faci parte dintr-o comunitate, ale carei valori se transpun in final in calitatea vietii cetateanului – intr-un transport civilizat, intr-un aspect modern al orasului, plin de parcuri, de locuri de joaca pentru copii, intr-un oras in care sa-ti faca placere sa traiesti. Aceasta incearca sa faca UE printr-o serie de reguli abstracte, rigide si stufoase uneori – sa ne impuna sa traim mai bine.
 

– Viata iesenilor s-a schimbat esential in mai bine de doi ani de cand beneficiaza masiv de investitii europene?
– Cand faci o plimbare pe strazile Iasiului, observi imediat schimbarea. Daca la inceputul anilor `90, privirile oamenilor erau unele triste, acum se remarca, mai ales, zambetele tinerilor. Sute de milioane de euro – investitii private si publice – au schimbat esential viata iesenilor. Iasiul acum e un santier ce se va transforma intr-un oras mai functional. Investim in caile de tramvai, in monumentele istorice, in sistemul de salubrizare, aidoma celui din tarile occidentale si in multe alte proiecte.

Autor: Angelina Olaru
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *