Timpul.md

Actualitate 17 Ianuarie 2018 | 09:25

Gaburici propune Guvernului un proiect care i-ar dezvolta afacerile. Miniștrii vor lua astăzi o decizie

O inițiativă privind modificarea legislației ar oferi mai multe oportunități investitorilor de energie regenerabilă prin participarea acestora la piața energetică din Republica Moldova. Întâmplător sau nu, ministrul Economiei, Chiril Gaburici, care va promova acest proiect în Guvern, este cel care conduce și este implicat în mai afaceri cu energie alternativă, transmite moldnova.eu

Proaspătul ministru al Economiei și Infrastructurii, Chiril Gaburici va prezenta astăzi, în cadrul ședinței Guvernului, un proiect de lege privind modificarea Legii privind promovarea utilizării energiei din resurse regenerabile din 26 februarie 2016. În esență, inițiativa vine să ofere anumite oportunități celor care produc energie regenerabilă prin posibilitatea de a participa la piața energiei electrice, termice și a gazului din țară. Mai exact, biogazul sau energia provenită din resurse regenerabile ar urma să ajungă în rețelele de furnizare, transport și distribuție.

Ce aduce nou proiectul
Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) va elibera licențe producătorilor respectivi, iar aceștia se vor putea racorda la rețelele de distribuție și transport a energiei tradiționale. De asemenea, Agenția va selecta, în baza unor criterii anumite, prin licitații, pe cei care vor avea dreptul să producă o astfel de energie, fiind numiți producători eligibili. Tot autoritatea respectivă va stabili tarifele, iar agenții economici vor trebui să instaleze centrala electrică în 24-36 de luni de la obținerea statutului de producător eligibil.

Ceea ce aduce nou pe această piață această inițiativă este faptul că obligă operatorii de energie electrică să achiziționeze lunar energie regenerabilă de la furnizorul central și, în același timp, „ importatorii de produse petroliere principale sunt obligați să achiziționeze, anual, de la producătorii locali și de import cantitățile de biocarburanți care urmează să fie utilizați în amestecul produselor petroliere principale”. Aceste condiții sunt stabilite în contractul dintre producător și furnizor. 

Citiți continuarea pe moldnova.eu

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus