Actualitate

Găgăuzii RESPING Istoria Românilor

Başcanul Găgăuziei Mihail Formnuzal a declarat astăzi la Comrat că nu va permite studierea istoriei unui alt stat şi că instituţiile de învăţământ din Găgăuzia vor studia istoria ţării lor, adică istoria Moldovei. Potrivit acestuia, în ultimul timp, a crescut numărul de plângeri din partea cetăţenilor care se arată îngrijoraţi faţă de redenumirea disciplinei şcolare "Istoria" în "Istoria românilor şi istoria universală", anunţă portalul gaguzia.md.

Pe de altă parte, Ministerul Educației susține că autorităţile de la Comrat sunt obligate să se conformeze actelor emise de autorităţile de la Chişinău.

,,Atât timp cât Găgăuzia este o unitate administrativ-teritorială din componența Republicii Moldova și Legea învățământului și toate actele normative sunt comune pentru toată lumea, sigur că va trebui să se conformeze”, a declarat pentru Radio Chișinău, viceministrul Educației, Tatiana Potâng.

Ministerul Educaţiei din Republica Moldova a dispus recent revenirea la denumirea Istoria Românilor în programul şcolar. În prezent, elevii din Republica Moldova studiază disciplina ‘Istoria’, care cuprinde şi Istoria Românilor. Potrivit unui ordin al Ministerului Educaţiei, în anul de studii 2012-2013 disciplina se va numi ”Istoria românilor şi universală”, iar un titlu similar vor avea şi noile manuale de istorie.

Başcanul Găgăuziei: Vom pregăti propria lege pentru a studia istoria Moldovei

„Dacă Ministerul Educaţiei a dispus studierea istoriei ţării vecine, Comitetul Executiv intenţionează să pregătească o lege proprie, prin care în instituţiile de învăţământ din Găgăuzia se va învăţa istoria Moldovei”, a mai spus başcanul.

Şeful Direcţiei educaţie a Găgăuziei, Vera Balova, a comunicat că până acum la adresa direcţiei nu a venit niciun ordin despre redenumirea obiectului de studiu.

Arena.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *