Opinii și Editoriale

Găini în uniforme

Adică nu-și fac treaba, sărmanul polițai se uita mirat cum toți în jurul lui îl filmau în timp ce el era umilit în public de o mămică înfuriată pe omul legii.

Ai noștri politicieni (proeuropeni, dar nu numai) de ani buni se plimbă prin țări normale și cică ne aduc lumina cunoașterii, a reformei și a dezvoltării de tip european sau occidental. Dacă chiar își doresc un stat european cu o poliție europeană de ce nu încearcă, măcar, să vadă ce-au făcut alte state, care au trecut de la miliția comunistă la poliția respectată (cât de cât) de societate. România, până la aderarea la NATO în 2004, a primit niște condiții clare de aderare la structura nord-atlantică – reformarea din temelie a tuturor structurilor legate de asigurarea ordinii publice. Da, indiferent ce partid sau alianță ar ajunge la putere, salariile sau pensiile nu vor fi triplate în unu-doi ani, dar cât de greu este să ai măcar o instituție (de asigurare a ordinii publice) la un nivel cât de cât apropiat de cel european? Până la urmă, unica „reformă” în MAI a fost schimbarea uniformei, dar proverbul cu lupul, care-și schimbă blana, îl știți cu toții.

De ce a fost reținut Chirtoacă?

Colegii de partid ai lui Dorin Chirtoacă, care îl prezintă pe acesta drept un „deținut politic”, sună un pic exagerat, dar s-ar putea să existe și un gram de adevăr în asta. Totuși, de ce a fost reținut Chirtoacă? Pentru că majoritatea, celor care l-au votat, a început să-l deteste. Niciodată, oricâte încălcări ar fi făcut, Chirtoacă n-ar fi avut probleme cu legea, dacă ar fi fost în continuare popular printre locuitorii Capitalei. Pentru cei din afara Chișinăului, care ne citesc, trăind în condiții infinit mai grele, prin sate izolate, critica la adresa lui Chirtoacă pare o joacă de copii. De zece ani, Dorin este la Primărie. De ce după atâția ani, microbuze insalubre, cu șoferi iresponsabili, care nu achită nici un leu în buget, se plimbă nestingheriți prin oraș? Oare e o întâmplare că anumite persoane din PL dețin mai multe rute? De ce gheretele Moldpresa sunt „atacate” de Primărie, deși această companie angajează legal personalul care vinde în chioșcuri, în timp ce o firmă care aparține unei persoane din PL, n-are nicio treabă cu achitarea salariilor în plic, și nici nu deranjează angajații Primăriei. Există câteva domenii majore în dezvoltarea urbană a unei localități – la niciun capitol nu s-a făcut un salt/reformă ireversibilă. Transportul public este la pământ. Traficul prin oraș este la limită (șoferii de microbuze n-au treabă cu respectarea legii, iar găinile în uniformă stau ascunse prin tufișuri să prindă jeepuri grăbite). Amenajarea urbană este la nivelul unei șosele forestiere europene. Iar dezvoltarea arhitecturală este haotică, nu foarte departe de favelele sud-americane.

Șor condamnat la 7 ani și 6 luni

Deși condamnarea nu este definitivă și va urma să stea în regim semiînchis, oricum este o decizie istorică. Oricât de critici am fi la adresa actualei puteri, până la ea – asemenea condamnări nu au existat. Nu văd cum de la o justiție voronizată se poate ajunge direct la una europeană. Aparent, ce vedem noi în ultima perioadă este tranziția de la un sistem infect la ceva ce, sperăm cu toții, să fie o justiție corectă de tip occidental.

Noi ce facem?

Sigur că, stând în bucătărie și analizând politica, fără implicarea noastră, lucrurile nu se vor schimba de la sine. În această duminică va avea loc primul Congres al Partidului Unității Naționale (PUN), fostul partid Dreapta al Anei Guțu coalizată cu Anatol Șalaru. După toate dezamăgirile în partidele politice, să mai ceri iarăși de la oameni să creadă în cineva, este foarte complicat. Dar ce alternativă avem? Să stăm pasivi și să urmărim cum niște secături mincinoase, alde Dodon, vor prelua majoritatea parlamentară în anul în care românii vor sărbători 100 de ani de la Unire? Există riscul ca acest lucru să se întâmple oricum, poate încercăm, frați români, să lăsăm rânza deoparte, măcar în 2018? N-aș vrea să critic gruparea Sandu-Năstase, pentru că îi critică alții destul, dar, aparent, ei n-au înțeles de ce au pierdut alegerile parlamentare, motiv pentru care e foarte probabil să piardă și la anul. Structura votanților noștri este de o asemenea natură încât există loc și pentru unii, și pentru ceilalți. Vor avea ei maturitatea politică să înțeleagă cine le este dușmanul (Dodon) sau vor continua să se atace reciproc? Sau și mai inutil, să atace guvernarea, care oricum va lua voturile de la cetățenii amărâți, care nici nu știu cine-i Sandu sau Șalaru?

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *