Ultima oră

Gala Premiilor Gopo: Filmul “La limita de jos a cerului” de Igor Cobîleanski a fost PREMIAT

Filmul a primit în total nouă statuete la cea de-a opta ediție a galei, care a avut loc la Opera Națională din București. 

Trofeul pentru cel mai bun film i-a fost înmânat producătoarei Ada Solomon, care a subliniat că premiul aparține, în primul rând, echipei.

"Nu mai am cuvinte să-i mulțumesc Luminiței pentru performanța din filmul ăsta. Îi mulțumesc lui Călin că a rezistat, îi mulțumesc lui Răzvan Rădulescu din suflet pentru cum a scris, îi mulțumesc lui Bogdan Dumitrache pentru ce a făcut în filmul ăsta și pentru cât de aproape a stat de regizor și, în general, pentru ce prieten minunat e. Promitem să mai facem", a spus Ada Solomon, care a fost însoțită pe scenă, la primirea premiului, de o parte din echipa care a realizat pelicula.

Premii importante au fost acordate și actorilor care au jucat în filmul "Poziția copilului", respectiv Luminița Gheorghiu care a primit premiul pentru cea mai bună actriță în rol principal, Vlad Ivanov — cel mai bun actor în rol secundar și Ilinca Goia — cea mai bună actriță în rol secundar.

"Mi s-a acordat mie acest premiu drept consolare pentru că m-am întors cu mâinile goale de la Premiile Academiei Europene de Film", a spus Luminița Gheorghiu, în aplauzele publicului.

"Poziția copilului" a mai primit statuete pentru cel mai bun sunet — Dana Lucreția Bunescu, Cristian Tarnovețchi și Cristinel Șirli, cel mai bun montaj — Dana Lucreția Bunesc, și Premiul Publicului, pentru cele mai mari încasări din 2013.

Premiul pentru cel mai bun actor într-un rol principal a fost câștigat de Victor Rebengiuc pentru rolul "Costache" din filmul lui Tudor Cristian Jurgiu, "Câinele japonez". Pentru marele actor premiul de luni seara a reprezentat cea de-a doua statuetă Gopo câștigată până în prezent.

Filmul "Domnișoara Christina" a câștigat și el trei premii pentru cele mai bune costume —Maria Miu, cel mai bun machiaj și cea mai bună coafură —Cristina Temelie și Nastasia Mateiu și pentru cea mai bună muzică originală — britanicul Jon Wygens.

Directorul de imagine al filmului "Domnișoara Christina", Radu Aldea, a fost distins cu Premiul RSC — Romanian Society of Cinematographers, din partea colegilor de breaslă.

Filmul cu cele mai multe nominalizări, "La limita de jos a cerului", a plecat acasă cu două statuete — pentru cel mai bun film de debut, oferită regizorului Igor Cobileanski, și pentru cea mai bună imagine, care i-a revenit lui Oleg Mutu.

"Filmul acesta a fost de la început foarte greu", a spus Igor Cobileanski, care a mulțumit tuturor celor care au ajutat la realizarea peliculei.

Statueta Gopo pentru cele mai bune decoruri i-a fost acordată lui Cristian Niculescu pentru realizările din filmul "Domestic".

"Experimentul București", în regia lui Tom Wilson, a câștigat la categoria cel mai bun film documentar, în timp ce la categoria cel mai bun scurtmetraj documentar Gopo-ul a revenit filmului "Vibrația", în regia lui Germain Kanda.

La categoria cel mai bun scurtmetraj de ficțiune premiul i-a fost acordat lui Radu Jude pentru filmul "O umbră de nor", premiul fiind ridicat de producătoarea Ada Solomon. Pentru Radu Jude acesta este cel de-al cincilea premiu Gopo din carieră.

La categoria cel mai bun film european, voturile profesioniștilor din cinematografie și ale criticilor de film au mers către "Amour", regia Michael Haneke, distribuit în România de Independența Film care și-a adăugat astfel în palmares cel de-al șaselea trofeu.

Un premiu a mai fost acordat unuia "dintre cei mai înzestrați regizori", Marian Crișan, din partea ProCinema, distincția fiind înmânată de Cristian Tudor Popescu.

Statueta Gopo pentru tânără speranță i-a fost acordată lui Tudor Panduru pentru imaginea filmului de scurtmetraj "Brigada Neagră".

Momente memorabile au fost prilejuite de câștigătorii premiilor pentru întreaga activitate — regizorul Nicolae Mărgineanu și pentru întreaga carieră — maestrul Radu Beligan.

Regizorului Nicolae Mărgineanu distincția i-a fost înmânată de actorul Victor Rebengiuc.

"Mulțumesc actorilor cu care am colaborat, pentru că ei sunt în față întotdeauna, și membrilor echipelor de filmare care m-au ajutat", a spus Mărgineanu, la primirea statuetei.

"După cum bine știți, am împlinit de curând 95 de ani, o vârstă la care — dacă o apucă — oamenii apreciază viața cu multă înțelepciune. Fiecare zi, fiecare rază de soare e un cadou ceresc. Iată de ce premiul pe care ilustrul Festival Gopo mi-l acordă în această seară este un dar pe care Dumnezeu mi-l face prin intermediul dumneavoastră. Vă mulțumesc", a spus Radu Beligan în aplauzele publicului.

Premiul pentru întreaga carieră a fost acordat la edițiile precedente unor actori emblematici pentru filmul românesc — Mitică Popescu, Iurie Darie, Ion Besoiu, Draga Olteanu-Matei, Marin Moraru și Jean Constantin.

Un premiu special i-a fost acordat și Elenei Ciocan cea care vreme de "mai bine de jumătate de secol" a proiectat filme la cinematograful Studio din Capitală.

Un alt moment important al celei de-a opta ediții a Galei Premiilor Gopo 2014 a fost reprezentat de lansarea de către Tudor Giurgiu, președintele Asociației pentru Promovarea Filmului Românesc, a campaniei "Salvați marele ecran".

Giurgiu a venit pe scena Operei Naționale însoțit de reprezentanți ai unor cinematografe din Botoșani, Piatra-Neamț, Sibiu, Iași și Hunedoara. El a subliniat că, în prezent, în România 78% dintre orașe nu au nicio sală de cinematograf.

"Astăzi, în afara de mall-uri, sunt mai puțin de 30 (n.r. — săli de cinematograf). În momentul de față, 78% din orașele României nu au nicio sală de cinematograf. Țara noastră este singurul stat european care are un cinematograf la 315.000 de locuitori. În Cehia, o sală de cinema este la 15.000 de locuitori. În ultimii 20 de ani, datorită ‘interesului’, s-au modernizat aproximativ 10 săli, din lipsă de bani, din lipsă de curaj, din lipsă de idei. (…) Sălile de cinema s-au transformat pe rând în ultimii 20 de ani în săli de bingo, case de schimb valutar, lăcașuri de cult, discoteci, supermarket, fast-food, magazine de mobilă, restaurante de nunți. (…) În momentul de față problema sălilor de cinema e ca un fel de minge care se plimbă de la o guvernare la alta. Nimeni nu-și asumă să facă ceva", a spus Tudor Giurgiu.

El a precizat că această situație l-a determinat să lanseze campania "Salvați marele ecran", ținta fiind ca în doi ani să se creeze o rețea de cel puțin cinci sau șase săli de cinematograf modernizate.

La cea de-a opta ediție a Galei Premiilor Gopo au participat luni seară, la Opera Națională București, peste 800 de invitați. Evenimentul a fost prezentat de Amalia Enache și Radu Iacoban.

Printre cei prezenți la gală s-au numărat regizorii Dan Chișu, Nae Caranfil, Iulia Rugină, actrițele Ana Ularu, Ela Ionescu, Crina Semciuc, Raluca Aprodu, Diana Cavallioti, Ioana Flora, actorii Andi Vasluianu, Șerban Pavlu, Tudor Aaron Istodor, Paul Ipate, Dorian Boguță, Alexandru Papadopol, Adrian Titieni, creatorii de modă Alexandru Ciucu și Cristian Samfira.

Gala Premiilor Gopo 2014 a fost organizată de Asociația pentru Promovarea Filmului Românesc și Transilvania Film, cu sprijinul Centrul Național al Cinematografiei, ArCub — Centrul Cultural al Municipiului București, Primăria Municipiului București, CreArT —Centrul de Creație, Artă și Tradiție al Municipiului București, Babel Communications și Opera Națională București.

Agerpres

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *