Actualitate

Gerul închide şcolile şi măreşte factura la gaz

Volumul de gaze naturale consumate în 24 de ore s-a majorat, în decursul ultimei săptămâni, cu 11%, anunţă „Moldovagaz”. Această creştere vizează şi volumul agentului termic, care în ultima lună s-a mărit cu 20 la sută, în comparaţie cu decembrie 2010. Urmând această ordine logică, facturile pentru luna ianuarie vor fi mai mari decât cele venite pentru decembrie.

Purtătorul de cuvânt al SA „Termocom”, Iuliana Boguşevschi, ne-a spus ieri că valorile indicate de contoare s-au mărit ca urmare a gerului de afară, centralele termice lucrând la turaţii maxime. „Valorile temperaturii aerului în exterior au fost diferite în lunile de referinţă: în decembrie a fost înregistrată o temperatură medie externă de +2,9°C, iar în ianuarie – de -2,6°C”, a afirmat Iuliana Boguşevschi.

Mai multe instituţii de învăţământ şi-au sistat temporar activitatea

Potrivit informaţiilor transmise de direcţiile generale de învăţământ, tineret şi sport, şi-au sistat activitatea gimnaziile din localităţile Gangura, Ialoveni şi Sărăţica Nouă, Leova. Nici elevii clasei întâi din Drepcăuţi, Briceni, şi cei ai şcolilor primare din raionul Rezina nu au fost ieri la ore. În raionul Şoldăneşti nu vor activa temporar trei instituţii preşcolare. Potrivit Ministerului Educaţiei, orele pierdute urmează a fi recuperate. „Am decis ca elevii claselor primare să stea acasă marţi, miercuri, joi şi vineri”, ne-a spus şeful Direcţiei generale învăţământ, tineret şi sport a Consiliului raional Rezina, Xenofont Ceban. „În clasele gimnaziale fac lecţii în continuare, dar, dacă în şcoli vor fi înregistrate temperaturi mai mici de 18 grade Celsius, directorii trebuie să anunţe Consiliul raional”, a adăugat Ceban.

Frigul ne va da bătăi de cap şi şi săptămâna viitoare

Potrivit Serviciului Hidrometeorologic de Stat (SHS), până vineri, 3 februarie, temperaturile minime ale aerului vor înregistra, noaptea, valori de până la -18 – -24°C. „Spre sfârşitul săptămânii curente vremea se va încălzi treptat – vor cădea şi precipitaţii sub formă de zăpadă -, dar nu pentru mult timp. De luni se răceşte din nou. Va veni un nou val de frig, adus de anticiclonul care se încarcă cu mase reci ale Arcticii”, ne-a spus directorul SHS, Ilie Boian. Datele deţinute de meteorologi arată că cea mai joasă temperatură a aerului în RM a fost înregistrată la Brătuşeni, raionul Edineţ, pe 20 ianuarie 1963, şi a fost de -35,5ºC. Ultimul val puternic de frig s-a semnalat în perioada 24-26 ianuarie 2010 – până la -31ºC la Soroca şi Bălţi.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *