Actualitate

Gheorghe Bălan a avut o întrevedere cu reprezentatul Tiraspolului, Vitali Ignatiev

Astăzi a avut loc prima întrevedere din ultimele patru luni cu reprezentatul Tiraspolului Vitali Ignatiev.
Atât Chișinăul cât și Tiraspolul sunt gata să participe la o nouă rundă de negocieri, urmând ca reprezentanții mediatorilor să trimită invitațiile pentru participare, a comunicat Gheorghe Bălan. Cei doi au stabilit să continue discuțiile pe marginea unor subiecte precum școlile cu predare în limba română din stânga Nistrului, asigurarea libertății circulației și accesul țăranilor la terenurile agricole aflate în zona controlată de separatiști.
Un alt subiect a fost evacuarea unui lot de substanțe toxice din Tiraspol, cu ajutorul specialiștilor din Chișinău.
Următoarea întrevedere ar urma să fie organizată peste 2-3 săptămâni.

Amintim că în prezent negocierile pentru reglementarea transnistreană se desfășoară în așa-numitul format 5+2, unde pe lângă Chișinău și Tiraspol ca părți implicate în conflict, Rusia, Ucraina și OSCE au statut de negociatori, iar Uniunea Europeană și Statele Unite ale Americii de observatori.
Negocierile însă trenează, iar ultima rundă a avut loc în iunie anul trecut când a fost semnat așa-numitul protocol de la Berlin în care au fost indicate şapte puncte, asupra cărora trebuie să se lucreze. Mai mulți experți de la Chișinău au atenționat atunci că Republica Moldova a fost forțată să semneze acel document care nu ține cont și de interesele Chișinăului.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *