Timpul.md

Actualitate 20 Septembrie 2016 | 15:03

Ghimpu i-a trimis o Ordonanţă de Urgenţă lui Dacian Cioloş, referitoare la cetățenia română

Liderul PL, Mihai Ghimpu, candidatul liberalilor la alegerile prezidenţiale din Republica Moldova, i-a trimis o scrisoare deschisă premierului de la Bucurşti, Dacian Cioloş, pe tema perfectării paşapoartelor româneşti. 

„Astăzi am expediat Prim-ministrului României, Dacian Cioloş o scrisoare deschisă cu privire la adoptarea unei Ordonanțe de Urgență, care ar înlătura lacunele legislative și/sau normative din legislația României, astfel încât cetățenii noștri să poată beneficia de toate drepturile lor constituționale, inclusiv de perfectarea pașapoartelor românești”, a scris Ghimpu într-o postare pe contul său de Facebook.

Mai jos puteţi citi scrisoare adresată premierului României:Recent, şi deputatul Eugen Tomac, preşedintele executiv al Partidului Mişcarea Populară, a depus în Parlament o iniţiativă legislativă pentru modificarea şi completarea Legii cetăţeniei române nr. 21/1991, astfel încât persoanele care au dobândit cetăţenia română potrivit legilor în vigoare până la data de 28 iunie 1940, dar au pierdut-o ca urmare a ocupaţiei teritoriilor Basarabiei şi nordului Bucovinei de către URSS, să redobândească cetăţenia pe baza unor condiţii şi proceduri speciale.

„Am conştientizat problema cu care se confruntă această categorie de cetăţeni după ce am primit în audienţă la Chişinău câţiva români deportaţi, care, deşi au acte româneşti, nu sunt astăzi cetăţeni români. Aceştia au suferit ani în şir în frig şi foame şi este revoltător de incorect să stea astăzi la cozi interminabile şi să plătească sume exorbitante pentru a redobândi cetăţenia pe care au pierdut-o fără voia lor”, a declarat Eugen Tomac.

Proiectul de act normativ propune ca persoanele de pe teritoriul Basarabiei şi nordului Bucovinei, care şi-au pierdut cetăţenia română ca urmare a ocupaţiei sovietice, să o redobândească în termen de maximum o lună de la data depunerii cererii, doar pe baza actelor de stare civilă din acea perioadă.

Un proiect de lege care să asigure redobândirea cetățeniei române în termen de 30 de zile de la data depunerii cererii este și propunerea senatorului Viorel Badea, anunțată în luna iulie. Decizia a fost anunțată la Chișinău, în cadrul ședinței Biroului Politic al Partidului Național Liberal din România în Republica Moldova, la care au participat și senatorul Viorel Badea, prim-vicepreședintele PNL Diaspora Victor Ionescu și secretarul general al PNL Diaspora, Marian Zlotea. Procedura parlamentară a venit ca urmare a consultărilor cu organizația PNL Republica Moldova și reprezentanții societății civile de pe malul stâng al Prutului, a reclamațiilor referitoare la procesul greoi de redobândire a cetățeniei române și a modului în care se încearcă anularea consecințelor Pactului Ribbentrop-Molotov. 

infoprut.ro

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus