Bună Dimineața

Glodul din ochiul moldoveanului

După ce am citit recent această pildă, mi-am zis că descrie perfect situația care a avut loc la deschiderea pentru o zi a Conacului Manuc Bey, pentru a arăta oamenilor la ce etapă se află procesul de reconstrucție a monumentului istoric.

Eu nu am reușit să ajung acolo, și asta nu din nepăsare. Dar am urmărit atent cum decurgea restaurarea conacului, am urmărit ce planificau organizatorii pentru „avan-premiera” de Sântandrey și am urmărit, ulterior, știrile despre eveniment. Făcând abstracție de nuanța de galben de pe fațada conacului, care cred că este una dintre cele mai proaste, la restaurarea acestei clădiri s-a muncit pe cinste și încă mai este de lucru.

Totuși, ce au văzut vizitatorii conacului? Glod și îmbulzeală! Dragi concetățeni, nu în fiecare zi, din glodul care inundă Moldova timp de trei anotimpuri, răsare (este renovat) un conac. Nu în fiecare zi se renovează un monument istoric important, respectiv, oamenii însetați de punct turistice vor veni în număr mare!

După închiderea evenimentului, citind schimbul de replici pe o rețea de socializare dintre organizatori și vizitatori, m-am întrebat – oare ce e mai trist? Că organizatorii nu s-au așteptat decât la 2-3 mii de vizitatori sau că tot ei explică îmbulzeala prin incultura vizitatorilor? Că deranjul de a-și murdări încălțămintea în glod a prevalat bucuria și plăcerea de a vizita un monument istoric restaurat? Sau că ne-am obișnuit să vedem numai glod în jurul nostru, inclusiv la figurat, că nu mai suntem capabili să vedem frumosul care, da, se întâmplă și la noi în țară?

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *