IT&C

Google a creat un portal unde pot fi conservate limbile pe cale de dispariţie

Internetul este unul din mediile care a făcut din engleză, limba internaţională principală folosită în toată lumea. Google, care a jucat un rol important în popularizarea limbii engleze, a înfiinţat un site a cărui ţintă este să documenteze toate cele aproximativ 3.000 de limbi pe cale de dispariţie din lume.

Portalul Endagered Languages utilizează mai multe metode prin care să menţină vii limbile pe cale de dispariţie, cum ar fi fişierele audio şi video în care sunt înregistraţi vorbitorii fiecărei limbi în parte.

Unele graiuri au dispărut deja, multe dintre ele în ultimul secol, cum ar fi cazul unei limbi indiene, Miami-Illinois, al cărei ultimi vorbitori au murit în anii ’60.

Decenii mai târziu, un membru at tribului Miami din Oklahoma, Daryl Baldwin, a început să înveţe singur limba cu ajutorul unor vechi manuscrise, iar astăzi predă limba nativă a tribului său la Universitatea Miami din Ohio.

Prin eforturile lui Baldwin, limba este din nou vorbită, de data aceasta de studenţii care o studiază la universitate.

Munca lui Daryl Baldwin este doar un exemplu al eforturilor care se fac în toată lumea pentru a păstra vii limbile pe cale de dispariţie.

Google participă la aceste eforturi cu proiectul Endangered Languages, care este susţinut de Alliance for Linguistic Diversity şi oferă un loc (virtual) unde toţi cei interesaţi de conservarea limbilor pe cale de dispariţie pot să posteze documente şi fişiere audio-video care să contribuie la păstrarea acestor graiuri în memoria vie a oamenilor.

Google plănuieşte să cedeze, în câteva luni, conducerea site-ului mai multor organizaţii specializate cum ar fi First Peoples’ Cultural Council şi The Institute for Language Information and Technology de la Eastern Michigan University.

Site-ul este uşor de navigat, prezentând o hartă a lumii cu buline care marchează zonele unde se vorbesc limbile pe cale de dispariţie.

Pe teritoriul României şi al Republicii Moldova există trei astfel de limbi documentate de Endangered Languages. Două sunt de origine turcă (Gagauz şi Krimchak) şi a treia este o limbă rromă (Rroma Carpatică).

Nu toate limbile pe cale de dispariţie apar la ora actuală pe site şi puţine din ele au fişiere audio-video. Limbile mai cunoscute, cum ar fi occitana, o limbă medievală vorbită în provincia Occitane din Franţa, au mai multe fişiere şi o documentare mai completă.

Majoritatea vorbitorilor acestor limbi pe cale de dispariţie sunt în vârstă, foarte puţini tineri alegând să păstreze vii tradiţiile şi limba strămoşilor lor.

Cazul occitanei, care a fost folosită şi pe soundtrack-ul filmului Kingdom of Heaven, este unul mai fericit. Limbile popoarelor indiene din America de Nord, sau cele vorbite de ultimii nomazi ai Mongoliei sunt şi mai în pericol.

Sursa: Tvrinfo 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *