Cultură

Grigore Vieru mai sta inca pe esafodul lor

Sute de mii de basarabeni se intreaba de ce anume Grigore Vieru a fost linsat moral de catre camarila voroninist-roscovista. Raspunsul il aflam in testamentul marelui poet rostit de el la Academie cu ocazia decernarii titlului de Doctor Honoris Causa – limba, istoria si traditiile basarabenilor sunt si vor fi romanesti – dar si intr-un apel cetatenesc, trecut oarecum cu vederea, publicat chiar in ziua tragicului accident din 15 ianuarie 2009 pe prima pagina a saptamanalului „Literatura si Arta”.

Este vorba, de fapt, de o scrisoare deschisa adresata de Grigore Vieru stapanilor de facto ai ziarelor Flux si Moldova Suverana – V. Voronin si Iu. Rosca, dar si SIS-ului, si Curtii Supreme de Justitie. In ea poetul nostru national cerea de la persoanele si institutiile nominalizate sa fie neintarziat „prezentate public probe de spionaj si terorism”, dat fiind ca el a fost calificat drept „spion” si „terorist” de media lui V. Voronin si Iu. Rosca, iar Curtea Suprema de Justitie sa revada „cele doua decizii… de dare in judecata a celor doua publicatii oficiale, Flux si Moldova Suverana”. Precum se stie, anume acele ziare au provocat doua infarcte poetului si inima lui nu a putut sa reziste socului accidentului.

Spunem „apel cetatenesc”, fiindca vizeaza sutele de mii de oameni care am plans la moartea poetului. Or, „probele” pe care le-a cerut Grigore Vieru chiar in dimineata zilei cand a avut loc accidentul fatal nu au fost nici pana azi prezentate opiniei publice. Curtea Suprema de Justitie o face pe niznai-ul, asa de parca nu ar fi vorba de Grigore Vieru, iar cei care l-au asasinat moral isi continua nestingheriti urgia in ziarele stapanilor lor. Daca nu putem astepta „probe” de la V. Voronin si Iu. Rosca, ofiterii de la SIS si magistratii de la Curtea Suprema de Justitie chiar sunt obligati, si nu doar profesional, sa dea neintarziat, macar post-mortem, raspuns cererii lui Grigore Vieru. Aproape sigur ca nu o vor face, fiindca listele de „spioni si teroristi”, scria poetul, sunt „ajustate de catre oficialitati alegerilor parlamentare care se apropie”. Ce avem de facut in aceste conditii multele sute de mii de oameni care am plans la moartea poetului? Sa-i scoatem de sub umbrela puterii cu votul din 5 aprilie si apoi, prin noua justitie, sa-i intrebam unde-s probele.

Tacerea batjocoritoare a guvernantilor in cazul Vieru demonstreaza ca marele poet inca nu a fost scos de pe esafodul voroninist-roschist si ca anume ei vor sa-l mai vada linsat de mass-media lor. Degeaba, insa, Voronin&Rosca isi inchipuie ca au „scapat” de marele roman al Basarabiei. Grigore Vieru nu a murit. In fiece inima de copil Vieru este si va fi viu prin Albinuta si Abecedarul lui. In fiece inima de adevarat intelectual Vieru este si va fi viu ca un genial reformator al poeziei romanesti in baza arhetipurilor de fond ale poporului roman. In fiece inima de basarabean cinstit Vieru este si va fi viu prin publicistica, poezia si cantecele lui sociale si patriotice. In fiece inima de roman Vieru va fi mereu viu ca monument al rezistentei romanesti impotriva genocidul comunist ce ne-a sfartecat fiinta dupa 28 iunie 1940.
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *