Actualitate

Gruparea ucraineană Sectorul Dreptei a instalat un punct de control la graniţa cu Transnistria

"Un punct de control a fost organizat în apropierea localităţii Timkovo din regiunea ucraineană Odesa, pentru a controla graniţa cu Transnistria şi a preveni contrabanda", a scris duminică filiala din Odesa a grupării ultranaţionaliste pe pagina sa de Facebook.

Sectorul Dreptei a precizat că vameşii şi poliţiştii de frontieră ucraineni au o atitudine "pozitivă faţă de cooperarea" cu organizaţia ultranaţionalistă. Gruparea a adăugat că nu va opri pentru verificări maşinile, ci va exercita un control public asupra activităţilor ofiţerilor vamali.

Sectorul Dreptei se află în spatele unui scandal legat de contrabandă în regiunea Transcarpatia din vestul Ucrainei, în apropierea frontierelor cu România, Ungaria şi Slovacia.

La 11 iulie, membri înarmaţi ai grupării extremiste, care este interzisă în Rusia, au deschis focul asupra rivalilor lor în timp ce discutau despre "redistribuirea sferelor de influenţă" în Mukaceve. Extremiştii au tras apoi cu arme automate şi lansatoare de grenade asupra poliţiştilor sosiţi la locul incidentului.

Ei au distrus mai multe maşini de poliţie şi au incendiat un punct de control al poliţiei rutiere şi o benzinărie. Prin urmare, trei persoane au fost ucise şi alte 11 rănite.

Confruntările armate cu forţele ucrainene au continuat câteva zile, generând temeri privind riscul unui nou conflict militar, de data aceasta în vestul Ucrainei, în apropierea frontierelor cu România, Ungaria şi Slovacia.

Organizaţia ultranaţionalistă, implicată în protestele violente care au condus la înlăturarea regimului prorus Viktor Ianukovici la începutul anului 2014 şi în conflictul separatist din estul Ucrainei, refuză predarea armelor, argumentând că vrea să oprească traficul ilegal cu ţigări spre Ungaria şi Slovacia, în contextul în care contrabanda i-ar îmbogăţi pe politicienii ucraineni.
sursa: mediafax.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *