Economie

Guvernu a deschis accesul la date cu privire la 16 mii de contracte

Portalul datelor privind contractarea deschisă permite cetăţenilor accesul la date cu privire la toate activităţile de achiziţii publice – de la licitație la etapele de atribuire – care au fost înregistrate la AAP din anul 2012. Dat fiind faptul că activităţile de achiziţii publice sînt înregistrate în sistemul de e-licitație al Guvernului, datele sînt actualizate simultan în portal.

„Datorită noului portal de date privind contractarea deschisă, oricine poate vedea achizițiile pe care le face statul și cine a primit contractul. Acest lucru impune o transparenţă reală și este o modalitate eficientă de a lupta împotriva corupţiei în Republica Moldova”, a declarat Alex Kremer, director de ţară al Băncii Mondiale pentru R. Moldova.

Pe lângă aplicaţiile de analiză a anumitor aspecte ale datelor, portalul permite utilizatorilor să descarce date în formate deschise și reutilizabile. Datele disponibile sînt modelate conform Standardului Datelor privind Contractarea Deschisă. Aceasta permite ca datele descărcate de pe portal să fie ușor legate cu alte seturi de date.

Portalul se alătură unui set de aplicaţii de date deschise pe care le-a elaborat Guvernul Republicii Moldova. Codul de programare pentru aplicaţiile analitice disponibile în portal este o sursă deschisă și permite accesul pentru creatorii de baze de date deschise de la platforma online gestionată de către Centrul de guvernare electronică.

De la aderarea Republicii Moldova la Grupul Băncii Mondiale în anul 1992, peste 1 mlrd USD au fost alocaţi pentru aproximativ 60 de proiecte din țară. În prezent, portofoliul Băncii Mondiale include 10 proiecte active, cu un angajament total de 355,5 mln. USD. Domeniile de sprijin includ reforma cadrului de reglementare și de dezvoltare a afacerilor, educație, asistență socială, e-guvernare, sănătate, agricultură, drumuri locale și mediu etc.

Timpul.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *