Actualitate

Guvernul Filat demonteaza ultimul simbol al comunismului din Europa

Prim-ministrul Vlad Filat a cerut Cancelariei de Stat sa pregateasca pachetul de documente necesar pentru a initia procesul de scoatere a sarmei ghimpate de pe Prut. „Pana la sfarsitul saptamanii trebuie sa fie stabilite de catre guvern procedura si perioada de scoatere a gardului cu sarma ghimpata de la Prut”, s-a adresat Filat sefului cancelariei.

Potrivit premierului, nu poate fi vorba de integrare europeana cu acest semn al celui de-al Doilea Razboi Mondial. „Nu va fi o actiune de imagine. Va fi o actiune care urmeaza sa stabileasca o realitate si un mesaj clar catre cei care tindem. Noi tot vorbim de integrare europeana, dar ce facem cu sarma ghimpata care separa Europa de R. Moldova?”, a spus premierul, cu referire la un proiect de hotarare initiat de un grup de deputati din parlament. Conform acestui proiect, pana la 1 martie 2010, Serviciul Graniceri, in colaborare cu administratiile publice locale, urmeaza sa scoata sarma ghimpata de pe malul stang al Prutului.

Ieri, deputatul liberal Anatol Arhire a propus ca legislativul sa introduca pe ordinea de zi acest proiect de hotarare. Insa, la sugestia spicherului, chestiunea a fost amanata pentru sedinta de astazi. Pe de alta parte, premierul Vlad Filat a declarat ca „aceasta rusine” nu poate fi reglementata de legislativ si ca executivul a luat deja o decizie in acest sens. Si deputatul PLDM Vitalie Nagacevschi a spus ca parlamentul „poate lua o decizie politica”, dar „sarma nu poate fi scoasa in urma hotararii parlamentului. „Aceasta chestiune a fost deja examinata de instantele judecatoresti care au spus clar cine trebuie sa gestioneze hotarul”, a explicat Nagacevschi.

Amintim ca, in urma cu doi ani, Consiliul raional Ungheni a decis scoaterea sarmei de la Prut, dar guvernarea comunista a criticat dur aceasta initiativa si a atacat in instanta de judecata decizia autoritatilor locale. In plus, Voronin a amenintat cu puscaria conducerea raionului.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *