Ultima oră

Guvernul îngrijorat de securitatea demografică. Ministrul Buliga a propus modificări

Printre modificări sunt şi acţiuni privind consolidarea serviciilor sociale de protecţie a familiilor şi a copiilor aflaţi în situaţii de dificultate. În acest sens se propune şi modificarea cadrului legal pentru a permite majorarea volumului prestaţiilor sociale.

Printre alte propuneri ale Ministerului care au fost introduse în Programul naţional sunt modificarea legislaţiei pentru a introduce şi noţiunea de ”concediu paternal”, acţiuni de prevenire a victimizării copiilor, eficientizarea sistemului de prestaţii sociale, îmbunătăţirea situaţiei financiare a pensionarilor, etc.
Potrivit Ministerului Protecţiei Sociale, Republica Moldova se confruntă cu un declin demografic alarmant. În ultimii zece ani, în Republica Moldova s-au născut cu 48 de mii de copii mai puţin decât numărul de persoane decedate, iar un raport al Fondului Naţiunilor Unite pentru Populaţie cleasează Republica Moldova în poziţia de ”lider” la capitolul scăderea populaţiei, atribuindu-i o scădere medie de 0,8% anual.

Modificările Programului prevăd şi o conlucrare mai strânsă cu societatea pentru asigurarea securităţii demografice a ţării, iar în acest context, amintim că unele organizaţii s-au implicat deja activ în acest sens. Printre pionierii în acest domeniu este Fundaţia Edelweiss prin Campania ”Renaște Moldova”, care urmărește colectarea a circa 18,5 milioane de lei, bani necesari pentru modernizarea Institutului Mamei și Copilului.

Fondurile vor fi folosite pentru lucrări de reparații, modernizare și achiziționarea de aparatură medicală pentru institut. Pe parcursul acestui an vor avea loc șase etape de modernizare, pe măsură ce vor fi colectați banii necesari. De la începutul campaniei, în luna aprilie, până în prezent s-au strâns circa 22% din banii necesari, dintre care aproximativ jumătate au fost acordaţi de fondatorul Edelweiss Vlad Plahotniuc. Campania ”Renaşte Moldova” prevede şi alte acţiuni inclusiv pentru promovarea unui mod sănătos de viaţă, exemplu fiind şi recenta lecţie de sport pentru mamele însărcinate.
 
Hotnews.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *