Actualitate

Guvernul R. Moldova va plati Hyde Park-ului 12 mii de euro

Guvernul R. Moldova va trebui sa plateasca 12 mii euro asociatiei Hyde Park, conform hotararii Curtii Europene a Drepturilor Omului (CEDO), care a recunoscut incalcarea drepturilor la libera intrunire a acestei organizatii. Trei hotarari pe cazuri intentate de Hyde Park impotriva R. Moldova au fost publicate la 31 martie pe situl oficial al CEDO.

Cele trei cazuri facute publice se refera la anii 2004-2006. In primul dosar Hyde Park depus la CEDO, in anul 2004, primaria municipiului Chisinau i-a interzis asociatiei sa picheteze Ambasada Romaniei in R. Moldova, in semn de protest in legatura cu atitudinea autoritatilor romane fata de cetatenii moldoveni aflati la studii in Romania. Cel de-al doilea dosar, din 2006, a prevazut respingerea recursului de chemare in judecata, pentru ca asociatiei i s-a interzis protestul in fata sediului Parlamentului impotriva modului de organizare a concursului Eurovision. Al treilea dosar Hyde Park depus la CEDO in 2005, se refera la refuzul autorizarii unui miting in centrul capitalei. „Constatam cu regret ca in instantele interne de judecata n-am putut sa demonstram ca avem dreptul de a iesi in strada, judecatorii acceptand mai degraba pretextele inventate de functionarii municipali, decat argumentele noastre”, a declarat presedintele Hyde Park. Oleg Brega, primul presedinte al Hyde Park, a anuntat ca o alta cauza la CEDO urmeaza sa fie facuta public la 7 aprilie curent, pentru care Guvernul R. Moldova va plati de la 12 la 20 mii euro. „Suntem incantati ca am castigat si ni s-a dat dreptate, speram ca aceasta victorie va influenta schimbarea de comportament a autoritatilor”, a spus Oleg Brega.
Banii pe care asociatia urmeaza sa-i obtina de la Guvern, vor fi utilizati pentru proiectele de promovare a libertatii cuvantului, aparare a drepturilor omului si pentru lupta cu cenzura.
Asociatia Hyde Park are 15 cereri comunicate la CEDO, dintre care 7 sunt puse pe rol, 4 pronuntate, inclusiv 3 publice.
 

Info Prim-Neo

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *