Timpul.md

Actualitate 20 Octombrie 2017 | 12:01

Guvernul spaniol vrea să le dea lovitura DE GRAȚIE separatiștilor catalani: Se pregătesc alegeri regionale

Guvernul spaniol și opoziția socialistă (PSOE) au convenit ca în ianuarie 2018 să fie organizate alegeri regionale în Catalonia, în cadrul setului de măsuri extraordinare menite să impună temporar administrarea directă a regiunii, a anunțat vineri politiciana socialistă spaniolă Carmen Calvo, într-un interviu pentru postul public de televiziune, transmite Reuters, citată de Agerpres.

Premierul spaniol Mariano Rajoy va prezida sâmbătă o reuniune specială a guvernului de la Madrid pentru a declanșa procesul de suspendare a autonomiei Cataloniei, după ce liderul executivului catalan Carles Puigdemont a refuzat să renunțe în mod oficial la campania pentru secesiunea regiunii.

Guvernul spaniol a anunțat joi că va continua procedura de suspendare a autonomiei Cataloniei, estimând că liderul separatist nu a reinstalat ordinea în regiune, ci a agravat și mai mult o criză care amenință stabilitatea Spaniei.

La 1 octombrie, în ciuda interdicției justiției, în Catalonia a avut loc un referendum privind autodeterminarea. Potrivit datelor guvernului catalan, care nu au putut fi verificate în lipsa unei comisii electorale independente, 90% dintre cei care au votat au spus "da" independenței Cataloniei, însă rata prezenței la vot a fost de numai 43%.

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus