Timpul.md

Actualitate 19 Noiembrie 2018 | 18:37

Guvernul ȘTERGE datoriilor bancare ale populației

În ajunul celei de-a doua runde a alegerilor prezidențiale din Georgia, guvernul de la Tbilis a decis să „anuleze” datoriile bancare ale populatiei, in principal a datornicilor aflati în așa-numita „listă neagră” (biroul de credit), a anunțat luni premierul Mamuka Bahtadze, scrie „Georgia Online”.

„Vreau să explic publicului că aproape 95% din datoriile înregistrate în „lista neagră” constau în credite, valoarea principală a cărora nu depășește 2.000 de lari (660 euro – n.r.)”, a spus Bahtadze.

Potrivit premierului, masura vizeaza obligațiile financiare față de bănci și alte instituții financiare a mai mult de 600.000 de cetățeni, care împreună se ridică la aproximativ un miliard și jumătate de lari (circa 497 milioane de euro).

„Potrivit deciziei de astăzi, această datorie de un miliard și jumătate este anulata. În categoria persoanelor cu datorii bancare anulate se afla 150.000 de persoane vulnerabile din punct de vedere social și zeci de mii de persoane fara posibilitati”, a declarat Mamuka Bkhtadze.

Insa ideea anularii datoriilior bancare ale populației a fost lansata de Grigol Vashadze, candidat unic al opozitiei la funcția de președinte. El a anuntat in campania sa electorala că obligațiile cetățenilor din „lista neagră” trebuie rascumpărate de stat, iar cetățenii să fie scutiți de datoria achitarii creditelor.

După promulgarea deciziei guvernului, Vashadze a acuzat partidul de guvernământ ”Visul Georgian” ca i-a furat ideea.

La 28 octombrie în Georgia a avut loc primul tur al alegerilor prezidențiale. Conform rezultatelor votului, diferența dintre liderii cursei a fost mai mică de 1%.

Astfel, Salome Zurabishvili, susținuta de partidul de guvernamant „Visul georgian”, a obtinut 38,66% din voturi, iar Grigol Vashadze – 37,7%.

 

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus