Femeia

Hai să ne jucăm!

Însă vă puteţi distra cu copilul dvs. şi practicând jocuri simple, dar educative. Vă oferim câteva exemple care cu siguranţă vă vor prinde bine.

Jocul este activitatea ideală atât pentru părinţi, cât şi pentru copii. Părinţii se delectează, se apropie de copil, iar cel mic se educă, învaţă lucruri noi şi, nu în ultimul rând, scapă de plictiseală. Jocurile ocupă un rol de frunte în dezvoltarea copiilor, deoarece îi educă limbajul, îi dezvoltă inteligenţa, creativitatea, îl fac pe copil mai sociabil, pregătindu-l astfel pentru viaţă.

De multe ori, părinţii cumpără copiilor coşuri întregi cu jucării fără a observa că micuţul se plictiseşte repede, solicitând părintele să-i fie tovarăş de joacă în locul păpuşii noi sau a roboţelului ultramodern. Fiţi alături de copil şi veţi constata repede că de la o zi la alta puiul dvs. ştie din ce în ce mai multe.

Faceţi apel la imaginaţie şi inventaţi activităţi noi şi interesante adecvate vârstei copilului. Orice obiect din locuinţă poate face parte din joc. Copiii sunt curioşi din fire, de aceea vor primi cu bucurie orice „jucărie” nouă.

Totuşi nu vă limitaţi doar la activităţi serioase gen sport sau lectură. Jocurile trebuie să fie şi distractive.

1-2 ani

Învăţăm mărimile şi culorile

La această vârstă copilul începe să-şi manifeste independenţa, însă are nevoie de supraveghere maximă. Perioada respectivă se caracterizează prin curiozitate sporită, de aceea toate dulapurile, cutiile, flacoanele, genţile vor fi supuse „percheziţiei” din partea celui mic. Activităţile pe care le faceţi împreună trebuie însoţite de explicaţii. În comunicarea zilnică încercaţi să vorbiţi corect, să citiţi în glas poveşti sau poezii, să-i povestiţi în detalii tot ce faceţi. Cântaţi! Rima, de asemenea, poate să distreze copilul. Încurajaţi-l să imite sunete. Apelaţi la activităţi simple care să nu solicite prea tare copilul şi pe care acesta să le înţeleagă cât mai uşor. Iată câteva exemple:

Jocuri imitative şi de simulare. Faceţi copilul să repete gesturi şi mişcări (de ex., să-şi umfle obrajii, să-şi atingă ochii, nasul, urechile etc.) sau să imite unele animale.

Mic şi mare. Luaţi obiecte de forme, mărimi şi culori diverse. Demonstraţi copilului cum să le sorteze după un anumit principiu (de ex., cuburile verzi într-o parte şi cele roşii în altă parte), apoi rugaţi-l pe el să facă acelaşi lucru. 

2-3 ani

Dezvoltăm simţul artistic

În această perioadă copilul va opta pentru jocuri simple şi active: săritul, alergatul, aruncarea mingii etc. Îi place să probeze hainele părinţilor, să joace roluri. Acum e foarte important să-i încurajaţi exprimarea artistică şi creativitatea. Puneţi-i la dispoziţie hârtie colorată, bucăţi de pânză, creioane, plastilină, tablă şi cretă. Se va distra mâzgălind cu orice îi pică în mână. Jocurile acum au menirea de a dezvolta imaginaţia, memoria, atenţia şi îmbogăţirea vocabularului.

Puzzle simplu. Arătaţi-i o imagine dintr-o revistă, apoi tăiaţi imaginea în 4-6 bucăţi. Cereţi copilului să o refacă.
Pictatul cu degetul. Puneţi-i la dispoziţie o coală mare de hârtie şi acuarelă şi lăsaţi-l să picteze cu degetul.
Popice. Luaţi o minge de tenis şi nişte flacoane goale de plastic în loc de popice, cuburi pentru a trasa pista şi voila – jocul e gata! O altă variantă a acestui joc este „Aruncă în cutie”. Puneţi o cutie de mărimi medii în mijlocul odăii şi daţi copilului diferite obiecte pe care să le arunce în ea. Obiectele pot fi foarte diverse: linguriţe, pantofi, cuburi. Înainte de a fi aruncate, puteţi întreba copilul la ce foloseşte fiecare obiect.

3-5 ani

Curiozitate şi imaginaţie fără limite

În jurul vârstei de 3 ani se începe perioada „de ce-urilor”. Aşa că înarmaţi-vă cu răbdare pentru că veţi avea nevoie de ea. Acum puteţi fără probleme să iniţiaţi copilul în ştiinţă (noţiuni de bază) şi chiar matematică. Jucaţi-vă de-a „întrebare-răspuns”, treziţi-i interesul pentru tot ce e nou prin metode interactive de învăţare. La librării veţi găsi mii de cărţi pentru preşcolari, în care se explică noţiuni elementare prin poezii, istorioare hazlii şi ghicitori care vor determina copilul să reţină uşor literele şi cifrele. Lăsaţi copilul să socializeze cât mai mult cu alţi copii. Ei învaţă mult mai uşor unul de la celălalt. Nu ignoraţi jocurile active cum ar fi săritul în coardă sau aruncarea mingii.

Baba-oarba cu obiectele. Legaţi copilul la ochi şi daţi-i în mână diferite obiecte. Rugaţi-l să le recunoască pipăindu-le şi să le descrie.
Ghici ghicitoarea mea. Ghicitorile dezvoltă foarte bine gândirea logică. Acestea pot fi improvizate în orice moment (de ex., ce luminează ziua pe cer? (soarele) etc.).
Cald-rece. Ascundeţi mai întâi dvs., apoi copilul un obiect pe care să-l căutaţi după indicaţiile „rece, cald, fierbinte” (rece – obiectul e departe; fierbinte – obiectul e foarte aproape).
Da şi nu. Acest joc dezvoltă capacitatea copilului de a lua o decizie. Copilul răspunde cu da şi nu la diferite afirmaţii. De ex., „Elefanţii zboară”, „Câinele latră”, „Cerul e de culoare galbenă” etc.

5-7 ani

E timpul pentru reguli

Copilul este din ce în ce mai atras de jocurile cu reguli precise. El se simte competent, îşi manifestă abilităţile şi cunoştinţele. Personalitatea lui se conturează din ce în ce mai bine, aşa că să nu vă surprindă întrebările serioase pe care cel mic vi le poate adresa. Implicaţi copilul în jocuri din ce în ce mai serioase, care dezvoltă logica. La această etapă computerul vă poate fi de folos, însă acesta nu trebuie să fie utilizat de către copil mai mult de două ore pe zi.

Joc de cuvinte. Spuneţi, pe rând, cuvinte care încep sau se sfârşesc cu aceeaşi literă (mamă, maşină, casă etc.).
Mima. Ghiciţi, pe rând, o meserie, un personaj sau un obiect, doar după mişcările pe care le faceţi, fără să rostiţi niciun cuvânt.
Joc de cărţi. Rugaţi copilul să sorteze cărţile după diferite criterii: semne, cifre (atât în ordine crescătoare, cât şi în ordine descrescătoare).

Indiferent de jocul ales, nu uitaţi să fiţi cât mai răbdători şi mai receptivi la nevoile copilului dvs. Jocul apropie, aşa că nu rataţi şansa să petreceţi timpul cât mai interesant împreună.  

Sursa: Timpul Suplimentul Femeia

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *