Sănătate

Hernia de disc se tratează, fără bisturiu

Ceea ce, până nu de mult, reprezenta o intervenție de mare risc, este astăzi o operație simplă, nedureroasă, fără tăieturi, fără zile de spitalizare și săptămâni de recuperare. Cu ajutorul computerului, medicii reușesc ca, prin numai câteva perforații minuscule, să ne scape de chinul pe care-l dă hernia de disc. Ba chiar, în cazuri mai complicate, pot introduce implanturi de fixare a coloane vertebrale! Și totul, în câteva minute! Dar există și alte vești bune: ne putem trata, fără să ajungem deloc la cuțit, scrie libertateapentrufemei.ro.

La hernia de disc medicamentele ajută?

Reclamele ne invită să folosim tot felul de unguente, suplimente alimentare, pilule sau supozitoare, menite să ne ia durerile „cu mâna”. Totuși, specialiștii nu sunt de acord în totalitate cu utilizarea acestora „după ureche”. Cele mai multe unguente conţin cantităţi diferite de substanțe antiinflamatoare, care acţionează local, ameliorând durerea, însă pătrund şi în sistemul circulator, putând agrava eventualele afecţiuni deja prezente. Pe de altă parte, cauzele durerii de spate sunt multiple, iar medicaţia antiinflamatorie, indiferent de forma de administrare, fie orală, intramusculară, fie intravenoasă ori supozitoare, acţionează asupra efectelor, fără a rezolva cauza durerii. Doar medicul poate spune care este tratamentul potrivit, după ce ne consultă.

Mișcarea ne face bine

În cazurile agravate de hernie de disc, se limitează activitatea fizică. Însă acest lucru nu presupune lipsa de mișcare. Dimpotrivă, activitatea fizică ajută la întărirea musculaturii și, implicit, la o mai bună susținere a coloanei vertebrale. E drept că cele mai multe dintre activităţile sportive sunt foarte solicitante pentru spate şi, în timp, pot duce la procese de uzură degenerative la nivelul coloanei. Totuși, putem alege un sport prin care spatele să nu aibă de suferit. Înotul și gimnastica acvatică sunt variantele ideale. Iar, sub îndrumarea specialistului, se pot practica gimnastica medicală, kinetoterapia și bicicleta medicinală.

De subliniat faptul că repausul prelungit la pat dăunează grav, accetuând durerea și slăbind musculatura și articulațiile. Există și idei preconcepute potrivit cărora se recomandă somnul pe pat dur, purtarea încălțămintei fără toc, a corsetului medicinal sau consumul unor anumite alimente. S-au dovedit a fi doar mituri nefondate. Specialiștii spun că saltelele se aleg personalizat. Și nu există dovezi care susțină ipoteza ameliorării durerilor de spate prin modificarea dietei, decât în cazul persoanelor supraponderale, care trebuie să scape de kilogramele în plus.

Cât despre tocuri, cineva care a purtat vreme îndelungată pantofi cu toc, și-a adaptat coloana acestui timp de încălțăminte. Prin urmare, renunțarea poate duce la agravarea durerii. Corsetul slăbește musculatura, dacă este purtat mult timp.

sursa: libertateapentrufemei.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *