Politică

Hotărârea Curţii cu privire la neutralitatea permanentă a Republicii Moldova, publicată în Monitorul Oficial

Potrivit hotărârii respective, dislocarea pe teritoriul țării noastre a oricăror trupe sau baze militare, conduse și controlate de către state străine, este neconstituțională.

Totodată, ocupația militară a unei părți a teritoriului Republicii Moldova în momentul declarării neutralității, precum și lipsa recunoașterii garanțiilor internaționale a acestui statut, nu afectează validitatea prevederii constituționale referitoare la neutralitate. În hotărâre se mai menționează că, în cazul unei amenințări la adresa independenței națională, integrității teritoriale sau securității statului, autoritățile Republicii Moldova sunt obligate să ia toate măsurile necesare, inclusiv de ordin militar, care i-ar permite să se apere eficient împotriva acestor pericole.

Totodată, participarea Republicii Moldova la sisteme colective de securitate, asemenea sistemului ONU, operațiuni de menținere a păcii sau umanitare, nu este în contradicție cu statutul de neutralitate.

Amintim că ieri, președintele Igor Dodon, a declarat într-un interviu pentru publicația kp.ru, că va solicita Consiliului de Securitate al

ONU să confirme statutul de țară neutră a Republicii Moldova, deranjat de hotărârea Curții Constituționale de la Chișinău care permite participarea militarilor moldoveni la operațini internaționale.

Sursa: radiochisinau.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *