Actualitate

Hristos s-a inaltat la ceruri, lasndu-l pe Voronin singur in fata Opozitiei

• Comunistii au amanat sedinta de alegere a presedintelui * Ei au motivat aceasta prin faptul ca de Ispas „nu se discuta probleme de o importanta majora pentru tara” * Opozitia explica amanarea prin aceea ca comunistii nu au gasit „votul tradator” * Voronin continua sa atace Opozitia, acuzand-o ca ar fi „ghidata de forte oculte din exterior” * In culise se vorbeste ca in interiorul PCRM exista anumite disensiuni din cauza faptului ca Marian Lupu nu ar vrea sa accepte functia de prim-ministru.

Sedinta a fost amanata, la propunerea presedintei fractiunii comunistilor, Maria Postoico. „Astazi este o sarbatoare marcata de toata lumea crestina ca o zi a bucuriei si a impacarii. Ea nu poate fi o zi de polemici, de inaintare a unor declaratii dure si categorice, care ne-ar putea atrage intr-o noua campanie electorala, cu toate consecintele ei nedorite, cu atat mai mult ca in aceasta zi de sarbatoare ar fi bine sa nu discutam probleme de o importanta vitala pentru tara noastra”, a declarat Postoico. Atat PLDM, cat si AMN considera ca decizia nu este regulamentara, intrucat majoritatea comunista votase deja ordinea de zi. „Ar fi judicios si corect sa nu facem trimitere la sarbatorile sfinte, dar sa indeplinim ordinea de zi, care a fost aprobata. Trebuie sa finalizam acest proces pe care toata societatea il asteapta”, a afirmat liderul PLDM, Vlad Filat. „Este trist ca o sarbatoare asa mareata, cum e cea de astazi, se transforma intr-o actiune de propaganda si agitatie. Propunerea dnei Postoico contravine regulamentului parlamentului, dat fiind faptul ca ordinea de zi a fost votata cu majoritatea de voturi”, a spus secretarul fractiunii AMN, Leonid Bujor.

PL si PLDM au declarat dupa sedinta ca nu vor vota niciodata un presedinte comunist si ca doresc sa provoace in continuare alegeri anticipate. „Este greu sa comentezi ceea ce s-a intamplat. Nu frica fata de Dumnezeu i-a facut pe comunisti sa se comporte astfel, ci frica fata de ceea ce au facut in opt ani de guvernare, precum si la alegerile din 5 aprilie si dupa aceea. Pozitia PLDM ramane neschimbata, noi nu vom participa la alegerea presedintelui tarii si vom provoca in continuare alegeri anticipate”, a spus Filat. „Imi pare rau ca au politizat o mare sarbatoare crestina. Inseamna ca n-au gasit votul si sunt dezamagiti. Dar trebuie sa ne bucure pasul lor. Inseamna ca noi, cei care mergem spre anticipate, suntem pe o cale buna si avem sansa de a avea o putere democratica in urma alegerilor anticipate”, a afirmat la randul sau presedintele PL, Mihai Ghimpu. Liderul AMN, Serafim Urecheanu, nu a fost la fel de categoric ca si colegii sai de Opozitie. El a lasat sa se inteleaga ca ar merge la negocieri cu comunistii pentru a nu se ajunge la anticipate. „Comunistii insa nu au interes sa negocieze. Ei doresc doar sa vina la guvernare prin corupere, asa cum au facut-o si in 2005”, a spus el. Potrivit lui Urecheanu, AMN ar vota presedintele RM daca Vladimir Voronin ar renunta la functia de presedinte al parlamentului, cedand-o Opozitiei. „Peste 20 de minute noi votam presedintele tarii pe care il vor ei si nu ne antrenam in alegeri anticipate”, a adaugat Urecheanu. O alta solutie pentru care opteaza AMN este votarea unui sef al statului din partea Opozitiei, functie la care Urecheanu insusi pretinde.

Dupa sedinta, Voronin a declarat ca PCRM nu-si va schimba candidatura pentru functia de sef al statului. „Mai buna candidatura ca Zinaida Greceanai nu are nimeni”, a spus spicherul. Voronin a afirmat ca va mai incerca „sa petreaca consultatii” cu cele trei fractiuni din opozitie chiar daca este complicat de discutat pentru ca sunt ghidate de forte oculte din exterior. „Am incercat de mai multe ori sa petrecem consultatii cu ei dar nu am reusit. Ei fug de la aceste consultari. Se vede ca influentarea pe care o au, de la cine o au, este cu mult mai puternica decat dorinta de a echilibra si a normaliza situatia in tara noastra”, a adaugat Voronin.
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *