Editorial

„Huliganismul” – la fel de grav ca moartea

Să nu uităm că traficantul respectiv a dispărut din țară după eliberare și să ținem cont că a fost prins cu heroină – unul dintre cele mai periculoase droguri. Iată ce scrie pe Wikipedia despre heroină: „Consecințe ale abuzului de heroină: dependență de la prima doză; o doză crescută de heroină (așa- numita supradoză) este fatală; datorită schimbului de materiale (seringi) în special între consumatorii de heroină, există un risc de contaminare cu SIDA sau virusul hepatitei; moartea din cauza introducerii substanțelor de diluare (chinină, zaharoză, talc)”.
Dacă dumneaei avea acasă un copil dependent de droguri cred că decizia Colegiului Disciplinar de a o elibera din funcție i s-ar fi părut prea blândă. Lilia Vasilevici recunoaște că a făcut o greșeală fiindcă avea foarte mult de lucru. Dar noi credem că a luat mită. Noi am văzut oameni închiși pentru mult mai puțin. Și oricât de mult ai avea de lucru, un traficant de heroină nu poate să „îți scape” doar așa, din oboseală. Mor tinerii de la heroină. Și ce să înțelegem, că îți scapă moartea din greșeală?

Săptămânile trecute am primit o scrisoare de la o cititoare a ziarului. Mi se plângea de traiul greu, de viața mizerabilă pe care o duce împreună cu familia, după ani întregi de muncă în învățământ. Dar cel mai mult suferă că nepotul ei consumă narcotice. Femeia e atât de necăjită că nu mai vede nicio bucurie în jur. Oare judecătoarea Vasilevici ar avea curajul să se plângă de asprimea deciziei de a fi eliberată din funcție în fața acestei bunici?

Am văzut oameni închiși fiindcă au furat de foame, din disperare. Acolo nu „le-a scăpat” judecătorilor printre degete dosarul acuzatului. Anatol Mătăsaru a fost condamnat la doi ani cu suspendare, aproape ca traficantul de heroină, fiindcă a îndrăznit să ducă în fața Procuraturii un falus cu o poză a liderului PD, Marian Lupu. Sau mai exact, să spunem că Mătăsaru a primit aceeași pedeapsă ca Gheorghe Crețu, găsit vinovat de omorul prin imprudență de la Pădurea Domnească. Jignirea lui Lupu e egală cu moartea unui om. Ca să nu mai spunem că s-a vehiculat teoria conform căreia „glonțul a ricoșat din mistreț”. Iată pe unde pășunează mistrețul de argint!

Aceasta e justiția moldovenească a cărei reformă o așteptăm și noi, și Uniunea Europeană. Deocamdată au început să mai cadă capete. Mici de tot. Țapi ispășitori ca Gheorghe Crețu. Deocamdată trebuie să credem pe cuvânt că glonțul a ricoșat din mistreț, că traficanții de heroină sunt liberi din greșeală, că un performance artistic – oricât de critic – merită considerat un act de huliganism și merită condamnat. Deocamdată, toate astea. Dar să așteptăm să vedem ce mare cap va cădea mai întâi și peste câți ani.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *