Timpul.md

Actualitate 13 Septembrie 2019 | 07:00

”Și dacă mâine limba mea pieri-va, sunt gata chiar de azi să mă omor”: Un savant din Udmurtia și-a dat foc pe scările parlamentului local

Un cunoscut om de știință din Ijevsk, directorul Institutului Omului al Universității de Stat din Udmurtia, Albert Razin, s-a auto-incendiat pe treptele Consiliului de Stat al Republicii, protestând împotriva desființării învățământului secundar obligatoriu în limbile popoarelor indigene din Rusia. Pe una dintre pancartele sale scria: „Și dacă mâine limba mea pieri-va, sunt gata chiar de azi să mă omor”.

Potrivit canalului Telegram SerpomPo, comentariile oficiale sunt zgârcite. Razin era o „personalitate respectată în istoria mișcării udmurte”, dar motivele sale, ”acțiunile sale nu sunt clare”. Și cu limba, după cum asigură șeful Adunării Popoarelor Rusiei, Smirnova, totul este ”bine organizat” în republică.

Întrebarea este ce se poate considera ca ”bine organizat”? Conform recensământului din 2010, din 552.000 de udmurți, doar 324.000 au declarat că vorbesc limba maternă, o limba din grupul de limbi fino-ugrice (impreuna cu maghiarii, finlandezii și estonienii). În UNESCO Atlas of the World’s Languages in Danger, limba udmurta se află în zona galbenă ceea ce presupune că va dispărea peste 100 de ani. Totuși, Rusia este mare, unde un număr de 131 de limbi etnice sunt amenințate cu dispariția. Unele limbi mai sunt vorbite doar de cateva zeci de persoane. Este clar ca o țară care se dorește „în avangarda” dezvoltarii de rachete, nu este interesata de problemele de lingvistică”.

În Udmurtia, în ultimii ani, au încetat să mai predea limba udmurta în universitate, iar Duma de Stat examineaza o lege care va desființa studiul obligatoriu al limbii materne în școlile secundare.

Canalul Telegram ”Opinia interzisa” amintește că „în 1926, udmurtii reprezentau 52% din populația Udmurtiei și doar 39% în 1939. Sângerosul călău Djugasvili (Stalin) a pus în scenă cel mai natural genocid al indigenilor. În prezent, udmurtii reprezinta doar 28% din populatia Udmurtiei. Au ajuns o minoritate în propria lor țara. Regimul Putin continuă politica de genocid a popoarelor indigene, folosind mijloace mai moderne, mai hibride.

Astfel, predarea în limbile minorităților naționale din Federația Rusă este limitată la cel mai de jos nivel: exclusiv în mediul rural. În parlamentul local udmurtii reprezinta doar 11%. Și Udmurtia nu este o excepție, ci mai degrabă un exemplu demonstrativ: în Rusia, pe cale de dispariție se adla in prezent 131 de limbi.

Bloggerul și criticul literar Nikolai Podosokorski relatează pe Telegram că, „vara trecută, Albert Razin, împreună cu alți oameni de știință, au trimis o scrisoare deschisă președintelui Consiliului de Stat al Udmurtiei, Alexei Prasolov și deputaților parlamentului local, cerundu-le să nu susțină proiectul de lege privind abolirea învățării obligatorii a limbilor materne ale indigenilor din Rusia în școlile secundare, pe care Duma de Stat le-a trimis pentru evaluare în regiuni”.

Lectorul în filologie și jurnalism la Universitatea de Stat din Moscova și la Școala Superioară de Economie, politicianul Iulia Galiamina scrie pe pagina sa de Facebook că „autoritatile ruse distrug în mod constant una dintre cele mai mari comori pe care le-a moștenit din trecut – diversitatea lingvistică”.

 

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus