Timpul.md

Actualitate 18 Mai 2017 | 10:24

Iași: Primarul Chirica dorește să înscrie ia românească în patrimonioul UNESCO

Primarul Mihai Chirica dorește ca ia românească să fie înscrisă în patrimoniul cultural al UNESCO, motiv pentru care a invitat Casa Regală a României să se alăture acestei inițiative. 

Invitația a fost făcută în cadrul vernisajului expoziției personale de fotografie "Elementele Naturii" semnată de Principesa Sofia.

Primarul Mihai Chirica a declarat miercuri seară că dorește ca pe 24 iunie să adune în fața Palatului Culturii din Iași peste 10.000 de persoane care să fie îmbrăcate în ia românească. Edilul ieșean speră ca astfel portul tradițional să fie recunoscut la nivel mondial.

"Vrem să omologăm ia românească ca și bun de patrimoniu cultural românesc recunoscut UNESCO. Acest lucru e posibil dacă pe data de 24 iunie cu toții ne vom da întâlnire în fața Palatului Culturii. Pentru acesta trebuie să fim cel puțin 10.000 de persoane. Alături de cetățeni din Iași, cei din Republica Moldova și din provincia Cernăuți, din Ucraina, mi-ar face plăcere să fie prezenți și membri ai Casei Regale care să fie îmbrăcați în costumul popular românesc, în ia românească", a mai declarat primarul Mihai Chirica.

Recent pe străzile din Iași a început să circule ''Tramvaiul Iei'', unicul tramvai dedicat portului popular din România. Pictat de patru studenți de la Universitatea de Arte 'George Enescu', sub îndrumarea asist. univ.dr. Silviu Teodor — Stanciu Silviu, ''Tramvaiul Iei'' aduce în prim plan, prin limbaj grafic, portul tradițional românesc.

Artiștii ieșeni au stilizat chiar și interiorul tramvaiului, înlocuind tapițeria scaunelor cu un material imprimat cu motive împrumutate din ia de Iași. De asemenea, în interiorul tramvaiului poate fi admirată o galerie foto care prezintă particularități ale iei pe teritoriul României, în funcție de regiune și influențe.

sursa: agerpres.ro

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus