Timpul.md

Actualitate 17 Mai 2020 | 10:46

Ideea genială a danezilor pentru funcționarea în siguranță a școlilor. Modelul nordic, exemplu pentru toată Europa

Danemarca este una dintre primele țări europene care a început ridicarea restricțiilor impuse din cauza pandemiei de COVID-19. Statul nordic a impus măsuri stricte după ce a descoperit primele cazuri, iar acum redeschide spațiile publice.

În Danemarca, școlile publice și-au deschis porțile treptat, începând cu sfârșitul lunii aprilie, dar distanța socială recomandată este de 12 metri pătrați pentru fiecare elev. Adică de două ori mai mare decât cea recomandată adulților.

Spațiile publice din Copenhaga, transformate în școli

În aceste condiții, autoritățile au căutat intens soluții ca să asigure spațiul necesar. Echipa de fotbal FC Copenhaga și-a oferit propriul stadion, arena Parken, pentru a ajuta la desfășurarea cursurilor.

Acum, stadionul pe care evoluează inclusiv naționala Danemarcei a devenit școală pentru 200 de copii din clasele a patra și a cincea. Arena cu 38.000 de locuri le asigură elevilor suficient spațiu și le dă posibilitatea profesorilor să își țină orele fără stres.

Lars Bo Jeppesen, directorul companiei care deține stadionul, spune că e responsabilitatea tuturor să găsească variante în această perioadă de criză. ”Trebuie să găsim soluții creative și sperăm să-i ajutăm pe elevi să aibă niște amintiri plăcute de aici”, a declarat el.

Și clubul FC Copenhaga, de 13 campion al țării, a vorbit despre ”datoria” de implicare în educația celor mici.

”Profesorii noștri fac eforturi uriașe pentru a-i trimite în siguranță înapoi acasă pe copii, iar noi putem ajuta un pic”, a transmis gruparea din capitală, pe contul oficial de Twitter.

”Trebuie să-i ajutăm pe părinții care au nevoie”

Transformarea stadionului în școală nu este singura idee genială a danezilor. În ultimele săptămâni, grădina zoologică din Copenhaga, Muzeul Național al Danemarcei și parcul de distracții Tivoli au devenit, voluntar, școli temporare.

Acorduri similare există cu peste 100 de spații din Copenhaga, care au rezolvat problema școlii pentru nu mai puțin de 3.300 de elevi. ”Trebuie să-i ajutăm pe părinții care au nevoie”, a mai spus Lars Bo Jeppesen.

Dorte Lange, președintele Uniunii Profesorilor din Danemarca, e mulțumit de soluția găsită. ”Acum am observat foarte clar că grupurile mai mici aduc un grad mai bun de bunăstare pentru copii și le oferă profesorilor mai mult contact cu elevii în timpul zilei”, a concluzionat el.

Danemarca nu insistă ca adulții sau copiii să folosească măști în public, dar toate spațiile publice folosite sunt curățate și igienizate în mod regulat.

Până pe 17 mai, țara nordică a raportat 10.858 de cazuri de coronavirus. 543 de danezi au murit după ce au contractat virusul.

 

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus