Timpul.md

Actualitate 16 Ianuarie 2019 | 14:17

Idioții utili și discriminarea

Conflictul dintre Ofițerul de Poliție Andrei Rotaru și un delicvent, care, pentru a nu fi sancționat, s-a prefăcut că nu înțelege ce i-a vorbit ofițerul în limba oficială a statului, a generat o serie de discuții total neașteptate. Nu cred că pe cineva a uimit reacția Bașcanului Irina Vlah. Mulți însă au rămas uimiți de poziția unei activiste civice de peste Ocean, care nu doar s-a situat de partea dnei Irina Vlah, dar a fost și mai „catolică decât papa”, cerând scuze din partea MAI pentru delicventul din Vulcănești,

 Nu intenționăm să intrăm în polemici cu distinsa activistă civică, dar o replică totuși se cere. Atitudinea domniei sale, cadrează perfect cu politicile promovate la postul TV unde se produce, astfel, nu ne rămâne decât să ne bucurăm că ofițerul de poliție Andrei Rotaru, n-a fost acuzat de fascism, rasism sau homofobie. Dacă stai să scotocești bine prin puțul gândirii „națiunii civice moldovenești”, în mod cert poți ajunge și la asemenea concluzii.

Vom trece peste recursul d-nei de peste ocean la teoriile false a  lui Mark Tkaciuc, referitoare la „caracterul multietnic” al statului nostru. Ne vom limita la recomandarea de a lua legătura cu d-na Ala Mandâcanu, care tot în Canada locuiește, care-i poate spune exact câte etnosuri există în Republica Moldova.Desigur, polițistul este de vină că a îndrăznit să vorbească în limba statului al cărui cetățean este. Atenție, el nu a vorbit româna cu un turist neamț, austriac sau francez, care explora pasajele à la Matisse, ale raionului Vulcănești, dar cu un delicvent, care a înțeles perfect (!) ce i se vorbește și care, în mod absolut batjocoritor a refuzat să vorbească limba satului în care trăiește.

Asemenea atitudini ne amintesc de ex-interfrontistul Vladmir Solonari, astăzi activist civic rătăcit undeva undeva pe continentul american și care acuza moldovenii în 1989 (!) că îi discriminează pe ruși în promovarea politicilor lingvistice. Apropo, la fel cum distinsa activistă civică a cerut MAI sa-și ceară scuze de la un delicvent, pentru faptul că el nu vrea să vorbească limba de stat, Solonari, Șornikov, Dodon, Rogozin & Co de ani buni le cer moldovenilor să-și ceară scuză de la „poporul transnistrean” pentru declanșarea războiului din 1992. Desigur că similitudinile de situații pot fi o întâmplare. Dar totuși, ele există.Poate ar fi mai bine ca toți moldovenii să-și ceară scuze în mod colectiv găgăuzilor pentru că acum 150 ani i-au primit pe acest pământ, salvându-i de persecuțiile la care erau supuși în Imperiul Otoman?
Sau poate ar fi cazul ca moldovenii să-și ceară scuze pentru faptul că in 1994 le-au dăruit găgăuzilor autonomie? Apropo, este un caz singular în Europa de acest gen! Atragem atenția că nici defuncta URSS, după care bocește administrația de la Comrat, nu le-a acordat nici un fel de autonomie găgăuzilor! Stimată doamnă activistă civică, ați auzit măcar odată un mesaj de mulțumire poporului moldovean pentru acest gest?

Ar fi de asemenea cazul ca moldovenii să-și ceară scuze că Guvernul investește miliarde de lei pentru drumuri, spitale și școli în timp ce ei organizează referendumuri împotriva aspirațiilor moldovenilor. Să ne cerem scuze pentru faptul că o bună parte a proiectelor din asistența externă sunt dirijate politic spre Comrat? Alte raioane populate de „bâcadori” (cum îi consideră ei pe moldoveni), nu au nevoie de drumuri și spitale?

O scuză deosebită, pe care trebuie să o aducem celor de la Comrat este pentru „pretenția” să învețe măcar 100 de cuvinte în limba țării în care trăiesc! Anul acesta se împlinesc 30 de ani de la adoptarea legislației lingvistice. 30 de ani! Dacă ar fi să înveți 10 cuvinte pe an, în 30 de ani ajungi la un bagaj de cuvinte peste medie!

Eu zic să ne mai cerem scuze și pentru faptul că în timp ce Moscova a distrus industrii întregi ale economiei naționale prin embargouri, cei din Gaguzia au fost lăsați să facă comerț cu Moscova nestingheriți. Să ne cerem scuze pentru faptul că Guvernul Republicii Moldova le-a permis celor din  Gaguz Yeri să facă business cu Moscova, în timp ce moldovenii falimentau pe un cap. În acest caz desigur că nu a avut loc nici o discriminare!Da, poate distinsa activistă a auzit cumva măcar o silabă din partea administrației de la Comrat sau a businessmenilor din regiune, de solidarizare cu oamenii de afaceri moldoveni care închideau fabricile ca rezultat al embargourilor rusești? Ați văzut cumva un mesaj din partea elitelor de la Comrat care ar reacționa la faptul că Rusia a distrus industria noastră vinicolă?

Să ne cerem scuze pentru faptul că Comratul a devenit o sculă a Moscovei, care ne șantajează cu separatismul? Țineți minte declarția lui Rogozin: „Смотрите, не замерзните этой зимой и не потеряйте вагоны в своих европейских «крутых» заходах”? S-au detașat cumva de această batjocoră liderii de la Comrat? În 2014 cei de la Comrat, la comanda Moscovei, au organizat doua referendumuri împotriva semnării acordului de asociere cu UE. Astăzi ei, laolaltă cu cei de la Tiraspol, beneficiază deplin de acest acord și exportă bine mersi în UE produsele lor. Ați auzit cumva un cuvânt de gratitudine pentru guvernul de le Chișinău pentru acest lucru?

Gratitudinea lor este de a merge la Moscova cu liderul de la Condrița și de a submina statul Republica Moldova. Gratitudinea lor se rezumă la emiterea unei medalii comemorative „în onoarea” aniversării a cinci ani de la referendumurile ilegale din februarie 2014!

Redacția TIMPUL a decis să vină cu această reacție deoarece după trei decenii de independență am ajuns la o situație total idioată, unde a vorbi despre demnitatea acestui popor și cei care pur și simplu scuipă în ea, este considerat a fi discriminatoriu! 

Devine tot mai clar că globalizarea și înțelegerea absolut perversă  a noțiuniii de toleranță, generează abordări și evaluări total eronate. În cazul de față însă nu cred că asistăm la o abordare eronată, ci mai degrabă la una foarte superficială, care este folosită cu multă abilitate de păpușarul din umbră, cei care oferă tribună pentru astfel de abordări. Să te limitezi la aparențe și să nu înțelegi puțin mai profund cele întâmplate, este o ignoranță crasă sau o diversiune subtilă. 

Apropo, dna activistă civică, nu v-ați gândit niciodată cum se simt moldovenii care încă au mai rămas și nu au plecat din UTA G.Y. și care au ajuns să nu poată vorbi în limba română la ei acasă? Pe ei nu-i discriminează nimeni?

Departamentul Politic TIMPUL

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus