Timpul satiric

Ignoranţă ştiinţifică sau Marea îmbulzeală la „ieslea cărţii”

Poate vor să-l contrazică pe bunelul lor Ilici, care recunoştea deschis că „pentru înfăptuirea trecerii la comunism avem destulă putere politică şi economică, nu ne ajunge doar cultură”. Sau poate doresc să ne demonstreze că ei nu numai citesc, ci, uneori, chiar înţeleg cele citite, răzbunându-se astfel pe fostul preşedinte al SUA, Ronald Reagan, care zicea umilitor pentru ei: „Comuniştii sunt cei care i-au citit pe Marx şi Lenin, iar anticomuniştii sunt cei care i-au înţeles”. Oricum, comuniştii s-au pus serios cu burta pe cartea ştiinţifică, mai dihai ca Ion Creangă pe gramatică. Vedeţi şi dumneavoastră: în legislativul trecut, titlul de doctor în ştiinţă îl deţin peste 30 de deputaţi comunişti, adică fiecare al doilea. Cu aşa ceva nu se poate lăuda nici chiar partidul comuniştilor japonezi, naţiunea cu cel mai înalt nivel de inteligenţă… E simptomatic faptul că marea lor majoritate şi-au susţinut tezele în perioada cât au fost la guvernare. E clar de ce, nu mai insistăm – toate au fost în mâinile lor, inclusiv Comisia Superioară de Atestare. Mulţi dintre aceşti doctori de carton au lucrat liniştiţi după facultate, câte 30-35 de ani, şi nici prin cap nu le-a trecut ideea năstruşnică de doctorat. Un exemplu concludent este „patriotul” Vadim Mişin, care a absolvit Facultatea de Drept încă în 1974, dar setea de grad ştiinţific l-a pălit abia în 2003, exact când comuniştii stăteau în capul mesei cu bucate. Cam acelaşi traseu „ştiinţific” l-a parcurs şi demagogul Victor Stepaniuc, care, dintr-un obscur profesor de limbă şi literatură rusă (cu facultatea terminată tot prin anii ’70) a devenit – ce-i drept, cu mult scandal – doctor în… istorie. Tot în această perioadă şi-au mai tras doctoratul Igor Vremea, Vasile Iovv, Irina Vlah, Valerian Cristea, Andrei Stratan, Artur Reşetnikov, Igor Dodon şi mulţi alţii.

Apropo de Dodon, de acel nume pe care „mai mult îl cântăm decât îl vorbim”, vorba lui Druţă. Băiatului ista chiar că i-a pus cineva mâna pe frunte. Nu există nicio „performanţă ştiinţifică” în sânul partidului comuniştilor care să nu fie legată de numele lui. Să enumerăm câteva isprăvi ştiinţifice ale lui Dodon, în ordinea dată de site-ul Guvernului: Facultatea de Economie (Universitatea Agrară), Facultatea de Management (ASEM), Facultatea de Drept în Economie (Institutul Internaţional de Management). Mai „plusaţi” aici un doctorat şi activitatea fecundă în publicistică şi în toate pe unde îşi bagă nasul… Căpos băiat, păcat de el. Şi când te gândeşti că marele Einstein a absolvit doar o singură facultate (Politehnica din Zurih), iar teza de doctorat i-a fost respinsă de comisie…

Gurile rele spun că şi pe prima noastră bucătăreasă o gâdilă iuda de doctorat, care, la o eventuală revenire a comuniştilor la guvernare, ar susţine-o cu brio. Cică dânsa s-a cam săturat de pirojoace sau balabuşte şi ar prefera să se afirme în alte domenii, mai prestigioase, în matematică, de exemplu. Nu râdeţi. (Di)stinsa doamnă nu e la primul contact cu această materie. Fiţi atenţi: „Dacă până acum, până în 2001, vama a cumulat undeva un miliard şi două sute, trei sute de mii de milioane de lei, acum la vamă s-au acumulat două miliarde şi aproape cinci sute de milioane de mii de lei”. Iată aşa! Euclid şi ceilalţi de teapa lui n-au decât să stea cu gura căscată. Lasă-i să ştie şi ei ce înseamnă un comunist (multi)lateral dezvoltat. Nu m-aş mira, dacă şi „doamna de fier” Zinaida Greceanâi (care, în realitate, e un boţ de plastilină în mâinile lui Voronin) se va gurguţa şi ea la un grad ştiinţific. Evident, nu în economie – specialitate pe care doamna „Vin’ la mama, să te-mpuşc” a însuşit-o pe brânci, cu nota „trei” pe linie -, ci în alte domenii. Poate, în filosofie. Ceva de genul idealismul transcendental al lui Kant… E clar şi pentru căţeluşa „Mu-mu” că toată această fosăială cu doctoratele ţine de îmbunătăţirea imaginii comuniştilor şi nicidecum de dragostea faţă de ştiinţă.

Trezindu-se, după destrămarea imperiului, proprietari de bogăţii, capitalişti în toată regula, nu mai pot umbla prin lumea capitalistă doar cu secera şi ciocanul la gât. Lor le mai trebuie ceva, ce le-ar da un plus de personalitate. Şi cum o legitimaţie de scriitor, jurnalist, pictor sau regizor nu o poţi obţine, pentru că se cere talent, unica soluţie este titlul de doctor, pe care îl poţi obţine lesne aflându-te la putere. Cum să nu-i dai crezare celui care a zis: „Comunismul doreşte să fie mai mult decât este, fără să ştie bine nici măcar ce este”. Bine spus!

Alexandru Horaţiu Frişcu 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *