Opinii și Editoriale

Igor Botan: Se urmareste mentinerea polarizarii societatii

Cred ca problemele legate de limba si istorie sunt foarte delicate si ele trebuie abordate cu maxima atentie. Cei care le abordeaza trebuie sa fie buni cunoscatori ai detaliilor legate de aceasta problema, iar noi trebuie sa fim foarte calmi si intelegatori.

Au circulat foarte multe zvonuri precum ca declaratia Adunarii Populare a fost o sugestie a tovarasilor de la Chisinau. Cred ca guvernarea e interesata de mentinerea polarizarii societatii si, in cazul in care vom avea alegeri anticipate, se doreste ca problemele legate de pensii, salarii si declinul economic sa fie umbrite de chestiuni emotive si incandescente, precum sunt cele legate de limba si istorie. De aceea noi trebuie sa mentinem o atitudine prietenoasa fata de prietenii nostri gagauzi, dar sa le explicam ca toti avem aceleasi drepturi si ca problemele delicate urmeaza sa fie discutate cu delicatete, indiferent daca suntem moldoveni, rusi, ucraineni sau gagauzi.
 

Elena Kovalenko,
vicepresedintele Adunarii Populare a „Gagauz-Yeri”:„Romana noi nu stim a vorbi, fiindca n-am invatat cartea romana”

 

Eu pot sa va intaresc ca la noi sunt 16 comunisti si ei au inaintat lucrul acesta. Ei si asa aveau sa voteze, fiindca noi, Opozitia, suntem mai putini. Eu sunt din „Edinaia Gagauzia”, dar si eu am votat „pentru”. Eu nu stiu ce-i cu politica asta, dar la noi sunt gagauzi, bulgari, ucraineni si acum – cu treburile astea cu limba romana – noi n-avem nevoie de limba romana, ca s-o invatam. La noi aici e international si trebuie sa fim limba moldoveneasca. Dar romana imi pare ca e a vecinilor. La noi si in Constitutie este variantul acesta. Asta care o vorbim noi e moldoveneasca, da romana noi nu stim a vorbi, fiindca n-am invatat cartea romana. Fiindca noi traim pe pamantul moldovean si trebuie sa avem istoria noastra si nu a Romaniei. Dar propunerea a fost a comunistilor, cred ca au primit indicatii de la Chisinau sa faca asa o declaratie. Eu de dumnealor nu raspund, dar eu, sa va spun sincer, am avut olecutica de galagie intre noi, dar am votat.
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *