Actualitate

Igor Dodon, cu pufusor pe botisor?

Redactia a primit o scrisoare in care autorul dezvaluie niste aspecte mai putin sau deloc cunoscute de marele public. Deoarece tema coruptiei ni se pare foarte actuala, reproducem aceasta scrisoare, pe care autorul o adreseaza dlui Serafim Urecheanu, presedinte al Aliantei „Moldova Noastra”, si dlui Vladimir Filat, presedinte al Partidului Liberal Democrat din Moldova.

Stimati domnilor deputati,
 

Fac publica aceasta scrisoare cu indemnul de a intreprinde unele masuri concrete pentru combaterea coruptiei in RM, care constituie o grava amenintare la adresa societatii noastre. De aceasta problema sunt preocupate si domniile voastre, in calitatea de deputati ai parlamentului RM. Este necesara clarificarea situatiei confuze privind legalitatea veniturilor unor demnitari de stat, care participa ca si concurenti electorali in alegerile parlamentare din 2009. Aceste declaratii au fost prezentate Comisiei Electorale Centrale (CEC) si sunt facute publice cu buna intentie – de a face transparent procesul electoral. Astfel, in declaratia depusa la CEC, dl Dodon Igor, detinand functia de prim-viceministru, ministru al Economiei si Comertului, a indicat ca, in perioada 1 ianuarie 2007 – 31 decembrie 2008, pe langa veniturile la locul de munca de baza – 215.777,31 lei – a realizat din alte surse venituri de 82.660,30 lei, fiind remunerat ca membru al Consiliului de directori al SA „Moldtelecom” in anul 2007.
 

Modalitatea de remunerare a functionarilor publici in calitatea de reprezentanti in societatile economice este reglementata de Hotararea guvernului nr. 109 din 02.02.1999 (MO, nr.19-21/128 din 25.02.1999). Aceasta hotarare stabileste in pct. 52 ca cuantumul indemnizatiei lunare pentru membrii organelor de conducere, stabilit de adunarea generala, constituie cel mult trei salarii minime pe tara, determinate in conditiile Legii nr.1432-XIV din 28 decembrie 2000 privind modul de stabilire si reexaminare a salariului minim (in redactia Hotararii guvernului nr. 435 din 14.04.2003). Din iunie 2007, salariul minim pe tara in cuantum de 400 lei lunar a fost stabilit prin Hotararea guvernului nr. 575 din 24.05.2007, hotarare contrasemnata de dl Igor Dodon in calitate de ministru (MO, nr.74-77/608 din 01.06.2007). Astfel, un calcul elementar ne arata ca remunerarea anuala a unui functionar public-reprezentant in societatile economice nu putea legal sa depaseasca suma de 14.400 lei. Dar se pare ca acest calcul nu este valabil si in cazul dlui Igor Dodon, prim-viceministru, ministru al Economiei si Comertului, daca in declaratia depusa la CEC este indicata suma ce depaseste cu mult limita legala. Probabil, hotararile de guvern si legile in RM sunt obligatorii doar pentru cetatenii de rand, pe cand un ministru le poate incalca fara nici o consecinta, nemaivorbind de remuscari morale.
 

Trezeste nedumerire si faptul ca Curtea de Conturi a RM, in Hotararea privind raportul asupra auditului de atestare la SA „Moldtelecom” pe perioada anilor 2006-2007 (9 luni), nr. 6 din 28.02.2008 (MO nr.83/8 din 07.05.2008), intr-o formulare foarte evaziva, constata, printre altele, incompatibilitatea remunerarilor primite de catre functionarii publici – membri ai organelor de conducere si ai comisiei de cenzori a agentilor economici cu capital majoritar de stat, printre care se numara si dl Igor Dodon. Astfel, Curtea de Conturi propune „..examinarea si reglementarea cadrului normativ ce se refera la remunerarile suplimentare (in afara indemnizatiei lunare), primite de catre functionarii publici-membri ai organelor de conducere si ai comisiei de cenzori a agentilor economici cu capital majoritar de stat, in vederea compatibilitatii acestuia cu actele legislative in vigoare.

Indemnizatia lunara a membrilor consiliului Societatii si comisiei de cenzori, in perioada audiata, a fost stabilita in marime de trei salarii minime pe tara, conform prevederilor art. 24 din Legea salarizarii nr.847-XV din 14.02.2002 (cu modificarile ulterioare). Conform proceselor verbale ale adunarii generale ordinare a actionarilor nr. 14 din 26.05.2006 si nr. 16 din 11.05.2007, in temeiul art. 50 alin. (3) lit. c) din Legea nr. 1134-XIII, membrilor consiliului Societatii si comisiei de cenzori (functionari publici) le-au fost achitate remunerari anuale pentru rezultatele obtinute de Societate, acestea nefiind reglementate expres in actele normative vizand remunerarea muncii functionarilor publici…”.
 

Ca cetatean al unui stat de drept, ma mira faptul ca Curtea de Conturi constata pasiv faptul ca un functionar public de prim rang primeste remunerari ce contravin legislatiei si nu gaseste in aceasta nicio incalcare grava, nici un prejudiciu adus statului, pe cand, in alte cazuri, foloseste asprimea legii din plin. Dar poate nici nu trebuie sa ne mire, daca, in aceeasi Hotarare a Curtii de Conturi, se indica faptul ca SA „Moldtelecom” a inregistrat pierderi de 42,2 mln. lei doar de la lansarea proiectului cu telefonie mobila. In hotarare se mai spune ca, pentru recuperarea propriului patrimoniu gajat pentru terte persoane, SA „Moldtelecom contracteaza un imprumut de la „Banca de Economii” SA si ca exista mare probabilitate ca, in urma acestei tranzactii, sa suporte alte pierderi de 5,5 mln. lei. Sa nu uitam ca toate acestea se refera la o societate cu capital majoritar de stat, la care un membru al Consiliului de directori este chiar ministrul Economiei si Comertului, Igor Dodon. Se vede ca si pentru Curtea de Conturi, pe langa pierderile de zeci de milioane de lei, inregistrate de „Moldtelecom”, nu mai conteaza si cateva zeci de mii primite de un functionar public de rang inalt ca remunerari, care contravin legislatiei in vigoare. Tolerarea de Curtea de Conturi a acestor fapte poate conduce la pierderea totala a increderii fata de aceasta institutie pe plan national si international.
 

Ca cetatean de rand, imi pun intrebarea: de ce dl Igor Dodon este numit ca reprezentat al statului in SA „Moldtelecom” ce are, ca sursa principala de venit, tarifele exagerate la serviciile prestate, achitate din greu de populatie si agenti economici, dar nu in una din societatile de stat falimentare, destule la numar?..
Mai grav este faptul ca dl Dodon a ajuns cu nr. 6 pe lista candidatilor la functia de deputat in parlament din partea Partidului Comunistilor, partid care declara in platforma sa electorala ca a reusit sa submineze bazele coruptiei si protectionismului, sa protejeze mediul de afaceri de samavolnicia birocratilor. Daca lupta cu coruptia se intelege ca promovarea in inalte functii de stat a persoanelor care primesc de la societati cu capital de stat remunerari ce contravin legislatiei in vigoare, atunci situatia este foarte grava.
 

De aceea, va rog sa va adresati Comisiei Electorale Centrale sa verifice minutios declaratia depusa de dl Igor Dodon si sa faca publice rezultatele controlului. La necesitate, va rog sa va adresati la Centrul pentru Combaterea Coruptiei si a Crimelor Economice si la Procuratura Generala ca sa verifice legalitatea remunerarilor primite de dl Dodon in calitate de membru al Consiliului de directori al SA „Moldtelecom” in anul 2007, sa initieze procedurile respective pentru a trage la raspundere pe cei vinovati si pentru a recupera prejudiciul cauzat statului.

Ion Moraru, alegator
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *