Timpul.md

Actualitate 1 Septembrie 2020 | 00:43

Igor Dodon își trădează electoratul romanofob: Moldovenească și ROMÂNA e ACEEAȘI LIMBĂ (31 august 2020)

 

Stimați concetățeni, vă felicit cu prilejul frumoasei sărbători naționale – Limba Noastră!

Fie ca limba mamei, limba natală, limba poporului nostru să fie cultivată, prețuită și studiată cu dragoste și pietate. Și să o cunoască bine fiecare locuitor al țării.

Voi aminti ceea ce am spus și în alți ani: să ne mândrim că noi vorbim una dintre cele mai frumoase limbi din lume. Fie că îi spunem moldovenească (așa cum preferă majoritatea moldovenilor), fie că îi spunem română (așa cum preferă mulți alți concetățeni) – e aceeași limbă și e a noastră. Nu trebuie să ne dezbine limba care, de fapt, ne unește.

Contează mai mult esența și magia acestei limbi: contează cum o rostim, cum gândim în limba noastră, cum ne facem plăcută vorbirea, cum reușim să dialogăm prin ea și să ne construim un viitor mai bun cu ajutorul ei.

Rostul limbii pe care o vorbim este să ne înțelegem cu alți oameni, să ne înțelegem unii cu alții, să creăm un spațiu comun de gândire, opinii, speranțe și realizări.

Haideți să marcăm Ziua Națională a Limbii Noastre inclusiv prin această calitate a limbajului, să profităm de înțelepciunea și de puterea dialogului corect, echilibrat, productiv. În așa fel, vom slăvi nu doar limba natală, ci și caracterul cumpătat și senin al poporului nostru. 

Când era sincer Dodon? Acum sau „atunci?”

Igor Dodon anunța în 2017 că va bloca inițiativa unui grup de deputați cu privire la modificarea articolului 13 din Constituție în ceea ce privește limba oficială a Republicii Moldova. El a declarat joi, 12 octombrie, pentru agenția rusă RIA Novosti că limba oficială a R. Moldova este limba moldovenească și nu română, așa cum își doresc unii.

„Nu este exclus că procedura [de modificare a Constituției] va fi inițiată. Socialiștii și președintele categoric nu o vor susține. Eu voi bloca inițiativa cu privire la modificarea limbii de stat”, a menționat Dodon pentru sursa citată.

Șeful statului și-a exprimat speranța că în Parlament nu se vor găsi 67 (majoritatea constituțională) de voturi.

Dar dacă vor vota, eu nu voi promulga. Limba noastră maternă este moldovenească. Așa a fost și așa va fi”, a declarat el pentru presa rusă.Românofobul Igor Dodon, imediat după învestire, a înlocuit limba română cu cea „moldovenească” pe site-ul președinției Republicii Moldova

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus