Timpul.md

Actualitate 1 August 2017 | 09:22

Igor Dodon organizează concert cu artiști ruși la Comrat. Cine va evolua

Preşedintele Igor Dodon a anunţat că a decis să facă un cadou locuitorilor oraşului Comrat „de ziua oraşului” – să organizeze un concert „grandios”, cu participare interpretului rus Alexadr Marshal şi a trupei Serebro.

„În acest an am decis să îi felicit pe toți locuitorii din Comrat cu zi a orașului și în semn de recunoaștere să le fac un cadou – un mare concert, care va avea loc în Piața Centrală din Comrat, 19 august la ora 19:00. La eveniment va evolua trupa Serebro și Alexandr Marshal. Invit toți locuitorii orașului Comrat și UTA Găgăuzia”, a scris Dodon pe Facebook.

 

Trebuie de remarcat, totuşi, că 19 august nu este ziua oficială a oraşului Comrat. Găgăuzii sărbătoresc în această zi proclamarea ”Republicii Găgăuze”, care şi-a anunţat independenţa la 19 august 1990, la congresul deputaţilor de toate nivelurile din sudul Moldovei

În 1990, îngrijorați de o eventuală reunire a Moldovei cu România, raioanele Comrat, Vulcănești și Ceadîr-Lunga au proclamat RSS Găgăuzia în cadrul URSS. Autoritățile de la Chișinău au declarat hotărârea neconstituțională și astfel a început un șir de tensiuni separatiste care au fost aplanate abia în 1995, când Parlamentul Moldovei a recunoscut autonomia teritorială a găgăuzilor şi a adoptat Legea cu privire la statutul juridic special al Găgăuziei.

Din acel moment formaţiunea separatistă şi-a încetat existenţa, însă găgăuzii marchează crearea Găgăuziei anume la 19 august, dar nu pe 24 decembrie, când a fost adoptată Legea privind statutul Autonomiei Găgăuze.

moldova.org

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus