Spectacole

Igor Mitreanu: „Graţie Teatrului „Satiricus”, am cutreierat toată Europa”

La Teatrul Naţional „Satiricus I. L Caragiale” lucrează de la înfiinţarea acestuia. De-a lungul celor peste două decenii de activitate, a jucat mai multe roluri, printre care Einstein, Shakespeare în „Ce e viaţa omului” de Arkadi Arkanov, Alcidas – în „Călătorie cu de-a sila” de Moliere, soţul ziarist în „Triunghiul păcatului” după Tudor Muşatescu, Luca, Stroici, Şarpe în „Moţoc” după Gr. Ureche, Tipul în „SRL Moldovanul” de Nicolae Esinencu, Nae Ipingescu în „O noapte furtunoasă” de Caragiale, Vlad Sergentu în „Golanii revoluţiei moldave” de C. Cheianu ş. a.
 
Igor Mitreanu este un actor cunoscut şi adorat de publicul spectator. Înzestrat cu har, i se potrivesc rolurile de caracter. Întrebat când s-a născut, el ne spune cu umor: „Am două zile de naştere. M-am născut pe 19 decembrie 1966, dar părinţii au dorit să câştig un an şi m-au înscrie în acte cu data de 1 ianuarie 1967. Din cauza asta, am avut mult de suferit. După opt clase, m-am dus la Şcoala militară din Odesa, unde nu m-au primit din cauza că încă nu aveam 16 ani. Vorba e că părinţi au mai făcut un experiment – m-au dat la şcoală de şase ani. Şi botezat am fost de două ori. Ei erau comunişti şi nu aveau dreptul să intre în biserică. M-au dus la bunici şi i-au avertizat: „Doamne fereşte dacă-l botezaţi. Bunicul, însă, m-a dus noaptea la biserică şi m-a botezat. Pe urmă, m-au botezat şi ei”, ne povesteşte Igor Mitreanu.

La „Satiricus” a venit de la bun început, aflând că Sandu Grecu are de gând să deschidă un teatru cu suflu nou, care îmbină plasticul, vocalul, coregrafia şi alte elemente. Primul spectacol – „Ce e viaţa omului?” de A. Arkanov – a fost de mare succes. „Criticii de teatru de la noi au fost mai reticenţi. Ei nu erau deprinşi cu un teatru nou, ci cu cel vechi, prăfuit. Apoi s-a montat „Moţoc”. Răposatul critic Valentin Silvestru de peste Prut afirma că aceasta e prima rock operă din întreg spaţiul românesc. Pe urmă, a fost pusă în scenă povestea „Tândală şi Păcală”, după Tudor Macovenco. Acesta a fost primul spectacol cu care am plecat peste hotare – în Suedia,Ungaria şi alte ţări. De altfel, cu „Satiricus” am cutreierat toată Europa”, ne spune cu mândrie Igor Mitreanu.

Preferă să joace în piesele lui Constantin Cheianu („7 aprilie”, „Golanii revoluţiei moldave”, „Ţara asta a uitat de noi” ş.a.). „Îmi place realismul bazat pe document. Cheianu are o manieră simplă, sufletească şi actorul plămădeşte rolul mai uşor”, zice Igor Mitreanu, actorul care în spectacolul „7 aprilie” l-a jucat pe Voronin.

Acum, el lucrează împreună cu trupa la spectacolul „Pescăruşul” de A. P. Cehov. La Gala Premiilor UNITEM, care a avut loc la începutul săptămânii trecute, lui Igor Mitreanu i s-a conferit Medalia „Veniamin Apostol”.

Igor Mitreanu a participat la războiul de pe Nistru din primăvara-vara anului 1992, în cadrul batalionului „Fulger”. Deţine medaliile „ Vulturul de aur” şi „Crucea comemorativă”. Este distins cu titlul de artist emerit.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *