Tendințe

Ilene Cosânzene acoperite cu flori tomnatice

O oră alături de creatoarea de modă egalează cu un curs complet de bune maniere. O oră petrecută printre iile, bundiţele şi catrinţele create de ea egalează cu o întoarcere în timp, când femeile românce încă nu aflaseră ce înseamnă tricotajul şi purtau haine din materiale naturale – in, bumbac şi borangic.

De 14 ani, Valentina Vidraşcu se încăpăţânează să promoveze portul naţional românesc. Aceeaşi încăpăţânare a determinat-o să muncească în ultimele şase luni la două colecţii concomitent – „Toamna florilor” şi „Ileana Cosânzeana de lux”, care au fost prezentate publicului larg printr-un show cum n-a mai văzut Chişinăul.


Sursa Foto: Pentruea.md

Piesele vestimentare din cele două colecţii erau parcă desprinse din poveştile cu zmei. În colecţia „Toamna florilor” am văzut catrinţe, ii, bundiţe, sumane reinterpretate pentru femeia acestor timpuri, dar rămâneau a fi potrivite pentru ca „fata moşului” să facă fapte bune şi să pornească în căutarea lui Făt-Frumos. Piesele croite din bumbac, catifea, fetru, lână aveau culori ce aminteau de nuanţele pământului şi ale cerului tomnatic în timpul apusului soarelui. Şi pentru ca tabloul să fie complet, manechinele au defilat pe acordurile vechilor melodii româneşti, interpretate de Maria Tănase.

Orice poveste se termină cu o nuntă mare, care să dureze trei zile şi trei nopţi. Desigur, nicio nuntă românească nu are loc fără rochia miresei – idee ce stă în spatele colecţiei „Ileana Cosânzeana de lux”. Rochii albe, lungi sau scurte, brodate sau croşetate, transparente, vaporoase, din mătase, şifon, asortate la ciucuri creaţi manual şi văluri lungi accesorizate cu spice de grâu. În timpul prezentării, modelele părea că-şi iau zborul, parcă pentru a ajunge mai repede calul alb al lui Făt-Frumos.


Sursa Foto: Pentruea.md

Moda se schimbă la fiecare jumătate de an, e pasageră. Tradiţia rămâne pentru totdeauna impregnată în ADN-ul nostru. De aceea ia românească nu s-a demodat nici până astăzi, nu a fost dată uitării, este versatilă, uşor de purtat şi asortat, inspiră demnitate şi mândrie. Din acest motiv, îi dau crezare Valentinei Vidraşcu când spune că orice femeie trebuie să aibă în garderoba sa o ie.

Silvia Ursu
Sursa: Timpul Suplimentul Femeia

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *