Actualitate

Imperiul imobiliar al familiei prezidentiale

Vladimir Voronin a intrat in cladirea presedintiei „proletar”, dar la expirarea mandatului va iesi milionar. In ultimii opt ani, sotii Voronin si odraslele lor – Oleg si Valentina – s-au imbogatit fabulos, reusind sa adune o colectie impresionanta de case, apartamente si terenuri.

Unele proprietati au ajuns ale familiei gratuit sau contra unor costuri derizorii, cu acordul tacit al autoritatilor. Mai mult, timp de cinci ani, seful statului a tainuit informatia ca sotia sa, Taisia, detine un pachet important de actiuni la BC „FinComBank”… Pentru prima data, Vladimir Voronin si-a facut publica averea in 1996, atunci cand a candidat la functia de presedinte al R. Moldova. El a declarat ca detine un apartament cu trei camere, de 134 mp, privatizat pe bonuri patrimoniale, pe str. Serghei Lazo 26 din Chisinau, o vila nefinisata de 6 x 7 metri in satul Parata (pe malul raului Nistru) si un automobil „VAZ 2103”, procurat in 1991 contra a 18.000 ruble. La fel de modest, Voronin traia si in 1998, cand a fost ales deputat pe lista PCRM. In primii trei ani de aflare in parlament, Voronin si-a cumparat un garaj de 41,1 mp pe strada Stefan Luchian din sectorul Buiucani al capitalei. Atat!

Averea sotilor Voronin a inceput sa creasca ca pe drojdii dupa ce, in 2001, Vladimir Nicolaevici a fost ales presedinte al R. Moldova. Ajuns la presedintie, seful statului a refuzat sa se mute cu traiul in locuinta de serviciu din mun. Chisinau, preferand „modestul apartament” din str. S. Lazo. Pentru a asigura securitatea sefului statului, politia a interzis circulatia masinilor in aceasta zona intre orele 19.00-7.00. Mai mult, in fata casei lui Voronin a fost instalat un post de politie, intretinut din bani publici.

Duplexul de pe str. S. Lazo

Apartamentul familiei Voronin de pe str. S. Lazo „a crescut” de la 134 mp la 232,7 mp, cu ajutorul fiului lor, Oleg. Oficial, seful statului n-a cheltuit niciun ban pentru renovare. In februarie 2003, Oleg a facut schimb de locuinte cu vecinul tatalui sau, Oleg Nejivoi. Ultimul a trecut in apartamentul fiului presedintelui de pe strada Miron Costin 11/3A. In acelasi timp, Oleg Voronin s-a „mutat cu traiul”, cel putin pe hartie, in blocul parintilor. Cele doua apartamente au fost unite, fiind construit un duplex in stil european. In 2005, Oleg Voronin a donat oficial imobilul mamei sale – Taisia, iar astazi singurul proprietar al locuintei este seful statului. In 2004, apartamentul sefului statului a fost evaluat la circa 2.000.000 lei.

Vile si masini

In 2001, dupa ce a fost ales presedinte, Vladimir Voronin a declarat intr-un interviu ca „a sistat lucrarile de constructie a fazendei, ca sa nu se spuna ca, iata, a ajuns presedinte si vila a inceput sa creasca vazand cu ochii…”. Totusi, pana la sfarsitul mandatului, seful statului a reusit sa-si construiasca vila de la Parata, de 107,6 mp, si sa mai procure doua loturi de pamant (de 12 ari) pe teritoriul intovarasirii pomicole „Flora”. Coincidenta sau nu, dar vila presedintelui a fost modernizata in 2004-2005, in perioada cand in vecinatate se construia Centrul de copii „Concordia – Oraselul copilariei” (un proiect al organizatiei „Oraselul copilariei”, patronata de Taisia Voronin).

Dupa decesul mamei sale, in iulie 2005, presedintele a mostenit casa parinteasca din satul Corjova, raionul Dubasari, pe malul stang la Nistrului. Imobilul, renovat din temelie, are 91,9 mp si un teren aferent de 15,4 ari. Intre timp, Voronin a schimbat gardul si poarta, a renovat casa. „Eu i-am carat toate materialele de constructie din partea dreapta a Nistrului, ca sa nu plateasca taxe la transnistreni, pentru ca eu, daca vin din Moldova si imi construiesc casa aici, Smirnov imi permite sa nu platesc taxe vamale pentru materialele de constructie pe care le aduc de peste Nistru”, ne-a spus Lionia, un barbat de vreo 40 de ani din Orhei, trecut cu traiul la Corjova, care isi pastea caprele langa casa parinteasca a presedintelui. Totusi, seful statului nu se duce prea des acasa din cauza interdictiilor impuse de autoritatile transnistrene. Casa este pazita de un localnic. Cand ne-a vazut ca ne tot rotim in jurul imobilului, omul a iesit la poarta sa ne spuna ca „nu-i de vanzare casa!”. Are un caine roscat, foarte jucaus, care mananca chipsuri si biscuiti. Cand i-am spus ca suntem jurnalisti, paznicul a tacut chitic. Nu a mai scos o vorba. A intrat in ograda si, cum numai a inchis poarta, a scos din buzunar telefonul si a raportat cuiva situatia.

Pana la finele primului mandat, V. Voronin si-a „populat” garajul din Chisinau cu un autoturism de marca „M-20” („Pobeda”) si cu un motoscuter „Yamaha 250”. In februarie a.c., seful statului a declarat ca a vandut toate mijloacele de transport.

Taisia Voronin, actionar la „FinComBank”

Vladimir Voronin a ascuns pana anul trecut de organele fiscale informatia precum ca sotia sa detine un pachet important de actiuni la „FinComBank” (in 2007, in valoare de 6.879.700 lei), unde fiul sefului statului este presedinte al Consiliului de administratie. Intrebat de jurnalisti de ce nu a declarat pana in 2008 aceste hartii de valoare, seful statului a raspuns: „Inainte nu se introduceau membrii familiei in declaratia de avere. Se introducea doar persoana concreta, fizica. Numai eu, de exemplu. Iar din 2006 a fost introdusa si sotia. Feciorul i-a cadonat aceste actiuni in 2004 sau in 2005, sau in 2006. Nu tin minte”.

Presedintele nu are insa dreptate cand afirma ca, pana in 2006, legea nu-l obliga sa declare si averea sotiei. In declaratia de avere, depusa la Comisia Electorala Centrala (CEC) la 25 decembrie 2004, atunci cand a candidat pentru functia de deputat, Vladimir Voronin nu a indicat nimic la capitolul „cota-parte a valorilor mobiliare, inclusiv a membrilor familiei, in capitalul unor agenti economici, in perioada 1 ianuarie 2003 – 30 decembrie 2004”.

Potrivit raportului de activitate a BC „FinComBank” pentru anul 2003, Taisia Voronin detinea la sfarsitul acelui an 8,31% din actiunile bancii. Un an mai tarziu, sotia sefului statului nu se mai numara printre actionarii „FinComBank”. Putem presupune ca Taisia Voronin a „renuntat” la hartiile de valoare, deoarece stia ca sotul ei va trebui sa le declare la CEC, uitand ca in document se indica averea pe ultimii doi ani. In 2005, cand Voronin a fost reales presedinte, sotia sa devine din nou actionar la „FinComBank” cu o cota-parte de 5,32%….

Potrivit Codului Penal, eschivarea de la prezentarea declaratiei cu privire la venituri si proprietate sau indicarea intentionata a datelor incorecte se pedepseste cu amenda in marime de la 300 la 500 unitati conventionale (1 u.c. = 20 lei), cu (sau fara) privarea de dreptul de a ocupa anumite functii sau de a exercita o anumita activitate pe un termen de la 1 la 5 ani.

Oleg si partenerii

In Chisinau, Oleg si Elena Voronin si prietenii lor detin o colectie de imobile de invidiat. In martie 2000, Primaria mun. Chisinau, prin decizia nr. 6/28-3, a repartizat firmei „Metal-Market” (unul din fondatori – Oleg Voronin) un teren de 0,9 ha pe str. Ciocarliei „pentru proiectarea si construirea unui complex locativ”. In certificatul de urbanism nr. 809 din 24 aprilie 2000 este specificat ca aici va fi ridicat un complex locativ „pentru imbunatatirea conditiilor locative ale colaboratorilor societatii”. Doi ani mai tarziu, Primaria mun. Chisinau i-a atribuit lui Oleg Voronin, la pret liber, doua loturi de pamant de circa 5 ari „pentru definitivarea proiectarii si construirii casei de locuit particulare” din str. Ciocarliei.

In urmatorii ani, Oleg si partenerii sai de afaceri (Alexandru Sisterov, Victor Hvorostovki, Dumitru Tatar, Natalia Tkacenko, Viktor Bolyubakh etc.) si-au construit aici vile luxoase. Pe str. Ciocarliei 25/2 este situata casa fiului presedintelui – un imobil somptuos de 300 mp, cu un teren aferent de circa 35 ari. In martie 2006, Oleg si Elena Voronin au donat casa fiului lor, Alexei, acum in varsta de 25 de ani. In vecinatate, pe str. Ciocarliei 25/3, locuieste fiica sefului statului, Valentina Rusu. Casa ei este mai modesta, avand aproximativ 260 mp si circa 18 ari.

Segmentul de strada unde sunt amplasate aceste imobile este pazit de angajatii Serviciului Paza de Stat, aici avand acces doar locatarii si oaspetii lor. Incercarile noastre de a ne apropia de casa fiului presedintelui au fost zadarnicite de paznic. Cand am incercat sa intram in „cartierul granzilor”, omul cu epoleti ne-a expulzat imediat dincolo de bariera. I-am spus ca vrem sa mergem la cineva in ospetie, dar nu ne-a crezut. A inceput sa rada: „Lasa, ca am mai vazut eu asa oaspeti! Plecati de aici! Fara acordul unui locatar – nu puteti intra! Asa-s regulile…”, ne-a spus nervos paznicul-politist.

La sfarsitul lui 2006, „Moldconstruct Market” SRL, unde Oleg detine functia de economist, iar prietenii sai – pachetul majoritar de actiuni si posturile-cheie, a primit, prin decizia Consiliului municipal Chisinau, un lot de pamant de 2,04 ha pe str. Ciocarliei. Pretul terenului a fost de 4,5 milioane lei – in opinia unor experti, de 6,5 ori mai mic decat pretul de piata.

Imobile pe str. Vasile Alecsandri

Pe str. Vasile Alecsandri 79 din centrul capitalei, intr-un bloc locativ construit la inceputul secolului trecut, Oleg si Elena Voronin detin un apartament de 80 mp si „spatii nelocative” (folosite ca oficii) de 280 mp. Ultimul a fost pus in gaj in cateva randuri la „FinComBank” pentru contractarea creditelor bancare in valoare de 7.000.000 lei. In acelasi bloc, unul din apartamente este inregistrat ca proprietate a SRL „Metal-Market”, desi, potrivit Camerei Inregistrarii de Stat, aceasta firma a fost lichidata inca in 2003. Tot aici sunt inregistrate si firmele „Moldconstruct Market” si „Transline” – ambele facand parte, direct sau indirect, din „imperiul” capitalistului Oleg.

Sotii Oleg si Elena Voronin sunt si proprietarii imobilului de pe str. V. Alecsandri 81, cu o suprafata de 207,3 mp si un teren aferent de 7 ari. Si acest imobil a fost gajat in perioada 2002-2006 la „FinComBank” pentru obtinerea creditelor in suma de 5.000.000 lei. Apropo, in aceasta casa, pana anul trecut, activa clinica de medicina estetica „Medazur Med Spa” SRL al carei pachet de actiuni este detinut integral de sora lui Oleg, Valentina. Spatiul dintre cele doua imobile de pe str. V. Alecsandri este „impanzit” de camere de supraveghere.

Pana in august 2006, Oleg Voronin a mai detinut un apartament de 100 mp pe strada Ion Creanga 82/4 din Chisinau, procurat inca in perioada sovietica, pe care l-a vandut vecinilor. Un alt apartament, pe str. Miron Costin 11/3A, a apartinut lui Oleg pana in 2003.

Oleg Voronin si Brejnev

In aprilie 2002, prin Dispozitia nr. 29-d a guvernului, cladirea din str. A. Mateevici 67 (casa in care a locuit secretarul general al PCUS, Leonid Brejnev, in perioada cand era prim-secretar al PC al RSSM – n.r.), „cu toate acareturile din curte si terenul aferent”, a fost transmisa, cu titlu gratuit, la balanta intreprinderii de stat „Promin". Doua luni mai tarziu, imobilul de 514,1 mp si terenul aferent de 22,7 ari au fost vandute, prin negocieri directe, firmei „Maxihom” SRL. Potrivit Agentiei Proprietati Publice, IS „Promin” a primit acordul Departamentului Privatizarii de a vinde cladirea, fara a organiza o licitatie publica, pentru ca, cica, „imobilul se afla intr-o stare tehnica nesatisfacatoare si valoarea de bilant era nula”. „Maxihom” a platit pentru „casa lui Brejnev”, situata in inima capitalei si avand statut de „monument de arhitectura de insemnatate nationala”, doar 260.000 lei (circa 25.000 dolari).

Noul stapan al imobilului – firma „Maxihom” – a fost inregistrata la 24 decembrie 2001 (adica, cu cinci luni inainte de a procura, prin negocieri directe, un imobil de la stat), iar director si asociat majoritar este Oleg Homin, un vechi amic al lui Oleg Voronin, fapt recunoscut de fiul presedintelui intr-un interviu pentru „VIP Magazin”. „Oleg Homin e intelept, modest, saritor la nevoie, de nadejde”, spunea Voronin jr. despre camaradul sau. Mai mult, contractul de vanzare-cumparare a imobilului a fost semnat, in numele „Maxihom”, de Dumitru Tatar, unul din actionarii „FinComBank” si SRL „Moldconstruct Market”. Inca un detaliu… In iunie 2006, imobilul de pe Mateevici 67 si apartamentul nr. 5 din str. V. Alecsandri 79 (ultimul apartine sotilor Oleg si Elena Voronin) au fost puse in gaj pentru contractarea unui credit in marime de 37.400.000 lei (circa 3.000.000 dolari) de la SA „Banca de Economii”. No comment!

Actualmente, „casa lui Brejnev” serveste ca adapost pentru boschetari si e pe cale sa se ruineze. Se pare ca „Maxihom” n-a investit niciun ban in renovarea imobilului, folosindu-l in acesti ani doar pentru a-l putea gaja.

Valentina, mai „saraca”

Fiica lui Vladimir Voronin, Valentina Rusu, a locuit pana in 2004 intr-un apartament de 70 mp, situat pe bd. Stefan cel Mare si Sfant 64, in centrul capitalei. Familia Rusu a trecut in casa noua pe str. Ciocarliei la sfarsitul primului mandat de presedinte al tatalui. In 1999, sotul Valentinei, Eugen Rusu, a primit prin Decizia primariei mun. Chisinau un lot de 5 ari pentru constructie locativa pe str. Arh. Ion Casian Suruceanu. Doi ani mai tarziu, ginerele presedintelui a vandut lotul. Din 2003, Valentina Rusu este unul din actionarii importanti ai „FinComBank”, detinand mai mult de 5% din actiunile bancii. In aceeasi perioada, cu ajutorul fratelui, ea a fondat clinica „Medazur Med Spa” SRL, pe care o conduce pana in prezent. Aici este angajat si sotul ei, Eugen. In perioada presedintiei lui Vladimir Voronin si socrul sau, Ozea Rusu, a reusit sa-si construiasca o vila in sectorul Centru al capitalei, pe str. Primar Carol Schmidt 17.

Aceasta este epopeea despre proprietatile moldovenesti vizibile ale familiei prezidentiale. Exista si detalii interesante despre averea externa a familiei Voronin – despre Insula Heraclion (Grecia), despre afacerile din Federatia Rusa si Austria… Acesta insa este subiectul unei alte anchete.

Irina Codrean si Vitalie Calugareanu

Investigatia jurnalistica a fost finantata in cadrul proiectului Scoop (prin Asociatia Jurnalistilor de Investigatie danezi – FUJ)

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *