Afaceri

In 2010 agricultorii vor beneficia de subventii in valoare de 300 mln. lei

Anul curent, mijloacele fondului de subventionare a producatorilor vor fi repartizate in felul urmator: 100 mln. – pentru stimularea creditarii producatorilor agricoli de catre bancile comerciale, iar celelalte 200 mln. – pentru dezvoltare. Dintre acestea, pentru stimularea investitiilor in infiintarea plantatiilor multianuale se vor aloca 60 mln. lei, pentru producerea legumelor in teren protejat (sere de iarna, solarii) – 18 mln. lei, pentru procurarea tehnicii si utilajului agricol, precum si a echipamentului de irigare – 40 mln. lei.

Alte mijloace vor fi directionate pentru utilarea si renovarea tehnologica a fermelor zootehnice (15 mln. lei), procurarea animalelor de prasila si mentinerea fondului lor genetic (15 mln. lei), dezvoltarea infrastructurii post-recoltare si procesare (30 mln. lei). In plus, in sectorul agricol vor fi investite 100 mln. dolari SUA din cadrul Programului „Compact”, care urmeaza a fi semnat la Washington de catre premierul Vlad Filat si guvernul american.

Exista si motive de ingrijorare, deoarece Regulamentul privind subventionarea agriculturii in 2010 inca n-a fost semnat. Declaratia apartine lui Vlad Bercu, presedintele Asociatiei Ziaristilor Economisti, facuta ieri, in cadrul dezbaterilor economice pe tema „Cum va ajuta statul taranii in 2010?”, organizata de AZE si Institutul pentru Dezvoltare si Initiative Sociale „Viitorul”.
Potrivit viceministrului Agriculturii si Industriei Alimentare, Vasile Bumacov, participant la discutie, de subventii vor beneficia agricultorii care sunt membri ai asociatiilor de profil – producatori de zahar, de legume si fructe, de carne, lapte etc. Ei vor fi selectati in baza de concurs. Mijloacele Fondului de subventionare vor fi gestionate de Agentia de plati si interventii in agricultura, care urmeaza a fi creata in timpul apropiat pe langa ministerul de resort. Potentialii beneficiari vor trebui sa prezinte un plan de afaceri si certificatul de instruire, drept dovada a pregatirii profesionale in domeniu.

In opinia lui Alexandru Slusari, vicepresedinte al Uniunii republicane a asociatiilor producatorilor agricoli „UniAgroProtect”, introducerea in textul regulamentului a conditiei obligatorii de a prezenta un plan de afaceri pentru obtinerea, practic, a tuturor tipurilor de subventii, va aduce doar la birocratizarea procesului de acordare a subventiilor. Totodata, el a atras atentia ca nu exista un mecanism de verificare a modalitatii de implementare ulterioara a planului de afacere si nu este stabilita nicio responsabilitate pentru cazul neindeplinirii prevederilor acestui plan. „Faptul ca intreprinderea deja a efectuat investitii considerabile in constructia casei de ambalare sau a fermei moderne etc. este suficient pentru alocarea subventiilor”, a constatat Slusari.

Participantii la dezbateri (expertii in domeniu Viorel Chivriga, Ion Perju, Nicolae Dumbraveanu, presedintele Federatiei nationale a fermierilor, Vasile Marzenco s.a.) au abordat si problema vanzarii pamantului catre investitorii straini, considerand ca aceasta nu poate fi acceptata, deocamdata, decat cu mici exceptii si doar in cazul in care potentialul cumparator ar investi in agricultura si ar produce, creand, in acelasi timp, locuri de munca.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *