Actualitate

În 2014, în Moldova au fost efectuate aproape 400 de transplanturi

„În 2014 a fost înregistrată o dinamică pozitivă în transplantul hepatic. Astfel, de la 3 transplanturi de ficat în 2013 s-a ajuns la 10 operaţii în 2014. Dintre acestea 6 au fost făcute cu ficat prelevat de la donator în moarte cerebrală, iar patru de la donatorii vii. Sunt cazuri când rudele donează organe pentru a-şi salva apropiaţii. Majoritatea donatorilor de ţesuturi sunt persoanele care au suferit stop cardiac sau respirator”, a declarat, într-o conferinţă de presă, Igor Codreanu, directorul Agenţiei de Transplant din Moldova.

Anul trecut, s-au făcut şi 87 de transplanturi de piele, 44 de transplanturi de cornee şi 10 transplanturi de rinichi.

Şeful Catedrei chirurgie a Universităţii de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu”, fostul ministru al sănătăţii, Vladimir Hotineanu, a spus că, la 2 ani de la lansarea sistemului de transplant din Republica Moldova, cele mai mari provocări le prezintă finanţarea durabilă şi mentalitatea cetăţenilor, care trebuie să accepte donarea de organe de la persoanele aflate în moarte cerebrală.

„Preluarea de organe de la persoane în moarte cerebrală şi donarea acestora persoanelor în stare critică este o faptă creştinească. Populaţia ar trebui să se informeze mai bine şi să înţeleagă că este un act de mare calitate pentru cei pot fi salvaţi. Am lansat sistemul de transplant cu un transplant de ficat de la un donator viu, însă viitorul transplantului din Moldova este donarea de organe de la persoanele în moarte cerebrală”, a spus Hotineanu.

În prezent, pe lista de aşteptare pentru un transplant de ficat sunt incluse 55 de persoane, iar un transplant de rinichi aşteaptă 37 de persoane. 

SURSA: IPN.MD

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *