Social

În 2014, un nou recensământ în Moldova

 În R. Moldova ultimul recensământ a avut loc în octombrie 2004. Potrivit recomandărilor ONU şu EUROSTAT, perioada dintre recensăminte nu trebuie să depăşească zece ani.

„Decizia şi angajamentul guvernului de a efectua un nou recensământ în Moldova sunt esenţiale la această etapă, iar pentru a obţine informaţii de calitate este necesar ca recensământul să fie planificat din timp şi să respecte recomandările internaţionale în domeniu”, a declarat Boris Gâlcă, reprezentant adjunct al Fondului ONU pentru Populaţie în Moldova.

Potrivit Luciei Spoială, director general al Biroului Naţional de Statistică, o parte a populaţiei percepe în mod greşit recensământul, considerând că este o modalitate a guvernului de a afla dacă toată lumea plăteşte impozitele. Alţii consideră că datele pot fi manipulate. „Populaţia trebuie să ştie că în timpul recensământului vor fi respectate metodologiile internaţionale în domeniu, întrebările vor fi clare, iar rezultatele vor fi anonime. Doar aşa vom asigura o participare mai activă a populaţiei la recensământ şi vom obţine date veridice şi relevante pentru viitorul ţării”, a menţionat Lucia Spoială.

Valentina Buliga susţine că datele recensământului din 2004 sunt departe de adevăr fiindcă atunci a fost mai mult o acţiune politică.

La nivel global, în anul 2010 este planificată desfăşurarea recensământului în 60 de ţări, care vor acoperi 41% din populaţia lumii. Până în 2014 se estimează ca 98% din populaţia lumii să treacă prin acest proces.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *